Cutremurele vor fi anunţate în România cu 30 de secunde înainte de producere

Publicat de actualitati-arad in 08 Feb, 2013 | Parerea ta

cutremurCutremurele vor putea fi anunţate în România cu 30 de secunde înainte de a fi simţite de populaţie. Totul datorită unui sistem care detectează un seism major în doar 4 secunde, iar apoi furnizează mai departe informaţia către autorităţi.

Prin acest sistem, un seism de mare intensitate este detectat în patru secunde, iar timpul până când acesta ajunge la suprafaţă este de aproximativ 40 de secunde. Aşadar sunt mai bine de 30 de sec în care autorităţile sunt avertizate şi au timp să se mobilizeze.

Sistemul funcţionează deja în judeţele care sunt situate de-a lungul Dunării din România şi din Bulgaria.

“Este singurul sistem din Europa care lucrează pe magnitudini. În momentul în care cutremurul porneşte din Vrancea, din zona seismică, în patru secunde ştim. Semnalul este conectat la STS, iar STS-ul este conectat cu toate Inspectoratele Situaţiilor de urgenţă de o parte şi de alta a Dunării, adică sunt 16 judeţe, opt la bulgari, opt la noi”, a explicat la România TV Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP.

Deocamdată cei care află primii despre seism sunt cei de la Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, însă se doreşte ca acest sistem să fie implementat şi în spitale, cu precădere în sălile de operaţie.

Sistemul nu poate fi implementat, deocamdată, în şcoli înainte să fie efectuată o educaţie a populaţiei pentru că ar putea genera panică.

Softul generază şi o hartă, în timpul cutremurului, cu locurile vulnerabile în care pot exista cele mai multe victime, tocmai pentru ca autoritaţile să poată interveni.

sursa: rtv.net

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Din tara

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare