Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

prognoza-meteo-vremea-2Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 30 mai – 12 iunie 2016.

În Banat, prima săptămână de prognoză începe cu vreme caldă, apoi, în intervalul 2-7 iunie, temperaturile vor scădea ușor sub valorile climatologic specifice acestei perioade, adică medii diurne de 23…24 de grade.

Din 8 iunie vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că, la sfârșitul intervalului, maximele termice se vor situa, în medie, în jurul valorii de 28 de grade.

Regimul termic norturn se va menține mai ridicat decât cel obișnuit, iar minimele vor fi cuprinse, în medie, între 12 și 15 grade.

Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi posibile în fiecare zi, dar în intervalul 2 – 7 iunie cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

În Crișana, vremea va fi caldă în primele trei zile, apoi, în intervalul 2-7 iunie, valorile termice vor fi apropiate de cele obișnuite la începutul verii, cu maxime de aproximativ 24 de grade.

Din 8 iunie și până la sfârşitul intervalului de prognoză, temperaturile medii diurne vor crește treptat, spre 27…28 de grade. Valorile medii nocturne nu vor avea variaţii semnificative, situându-se între 12 și 14 grade.

Probabilitatea de apariție a averselor însoțite de descărcări electrice va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar în 30 mai, precum şi în intervalul 2–7 iunie, acestea se vor semnala pe spații extinse, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *