Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 5 – 18 iunie 2017.

În Banat, vremea va fi caldă pentru această perioadă, chiar deosebit de caldă în primele două zile ale intervalului de prognoză, când temperaturile maxime se vor situa între 28 și 31 de grade, iar cele minime vor fi de 16…17 grade, în medie.

Pe 8 – 9 iunie va avea loc o răcire, temperatura aerului va scădea cu aproximativ 6 grade, iar regimul termic va reveni la normal. Apoi vremea se va încălzi din nou, maximele termice vor atinge valori medii de 30…31 de grade în intervalul 11 – 13 iunie, iar apoi vor scădea ușor, spre 28…29 de grade între 14 și 18 iunie.

Regimul termic nocturn va fi caracterizat, în intervalul 10 – 18 iunie, de o medie a temperaturilor minime de 14…15 grade, relativ constantă. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare între 5 și 7 iunie și, din nou, după data de 13 iunie.

În Crișana, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 30…31 de grade, pe data de 6 iunie. Pe 8 iunie, o răcire a vremii va determina scăderea acestei valori medii spre 24…25 de grade, normală pentru această dată, iar apoi vremea se va încălzi din nou și în intervalul 10 – 13 iunie se vor atinge din nou temperaturi diurne ridicate, de 29…30 de grade.

Între 14 și 18 iunie, regimul termic diurn va fi în ușoară scădere și se va caracteriza prin maxime mai ponderate, de 26…28 de grade, în medie.

Regimul termic nocturn va avea o evoluție relativ similară, astfel încât la început vor fi valori ridicate, de aproximativ 15…16 grade, apoi în scădere spre 10 grade în dimineața zilei de 9 iunie, pentru ca ulterior să crească din nou și să se mențină în jurul unei medii de 14 grade până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză.

Vor fi averse pe arii extinse între 5 și 7 iunie, iar apoi, până pe 12 iunie, probabilitatea pentru precipitații va fi redusă. Între 13 și 18 iunie din nou vor fi ploi de scurtă durată, dar pe arii mai restrânse decât la începutul intervalului de prognoză.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.