Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

prognoza-meteo-vremea-2Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 3 – 16 octombrie 2016.

În Banat, pe parcursul primei săptămâni, valorile termice vor marca o scădere semnificativă, astfel că vremea va deveni rece pentru această perioadă din an, cu medii ale maximelor de 13…16 grade şi ale minimelor de 6…9 grade şi chiar deosebit de rece în intervalul 5 – 6 octombrie, când temperaturile vor fi, în medie regională, de 9…12 grade la amiază şi 3…5 grade dimineaţă.

În cea de-a doua săptămână se estimează o încălzire uşoară şi treptată a vremii, ce se va resimţi în special la valorile diurne ce vor creşte de la medii de 14…16 grade spre 20 de grade în jurul datei de 15 octombrie când vor deveni apropiate de normele climatologice specifice mijlocului de octombrie.

Prima săptămână a intervalului de referinţă va aduce şi ploi frecvente, moderate sau local chiar mai însemnate cantitativ, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

În Crișana, pe parcursul primei săptămâni, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel că valorile de temperatură se vor situa, în special în perioada 5 – 6 octombrie, cu mult sub cele normale în această perioadă din an; mediile maximelor vor fi de 9…12 grade şi ale minimelor de 2…6 grade.

În cea de-a doua săptămână se estimează o creştere uşoară şi treptată a valorilor termice, cu precădere a celor diurne ce vor urca de la 14…15 grade în jurul datei de 10 octombrie spre 19…20 de grade la sfârşitul intervalului de prognoză, atunci când se vor situa în jurul celor climatologic specifice mijlocului de octombrie.

Prima săptămână a intervalului de referinţă va fi caracterizată de o vreme cu ploi pe arii extinse şi local în cantităţi mai importante, urmând ca apoi probabilitatea de ploaie să fie mai redusă.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *