Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

prognoza-meteo-vremea-2Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 26 septembrie – 9 octombrie 2016.

În Banat, în prima săptămână de prognoză, mediile temperaturilor maxime vor marca o creștere treptată, de la 21 la 26 de grade, astfel încât vremea va deveni mai caldă decât ar fi normal.

În a doua săptămână, mediile maximelor vor fi în scădere. Astfel, se va ajunge la o valoare medie diurnă de aproximativ 20 de grade, valoare normală pentru această perioadă.

Mediile temperaturilor minime se vor menține în jurul a 9 grade în primele patru zile, apoi vor marca o creștere, spre 13 grade până pe 4 octombrie, după care vor scădea treptat până la sfârșitul perioadei de prognoză, când vor fi de aproximativ 9 grade, valoare apropiată de norma climatologică specifică perioadei.

Precipitațiile vor lipsi în prima săptămână de prognoză, probabilitatea de apariție a acestora fiind mai mare în a doua săptămână, în intervalul 4 -5 octombrie.

În Crișana, în primele patru zile de prognoză valorile termice medii, atât maxime cât și minime, vor fi apropiate de normele climatologice specifice acestei perioade, apoi vremea va deveni mai caldă decât în mod obișnuit pentru începutul lunii octombrie.

Mediile maximelor vor crește de la 20 de grade, până la 25 de grade în data de 2 octombrie, apoi vor marca o scădere treptată, ajungând la sfârșitul perioadei de prognoză la medii de 19…20 de grade.

Temperaturile minime se vor menține la valori de 8…9 grade în primele 3 zile de prognoză, apoi vor marca o creștere treptată până la 12…13 grade în perioada 2 – 4 octombrie. Ulterior, până la sfârșitul celei de a doua săptămâni de prognoză, regimul temic nocturn va fi în scădere uşoară, spre o valoare medie regională de 8 grade.

Probabilitatea de apariție a ploilor la nivel local va fi mai mare în a doua săptămână de prognoză, cu precădere în intervalul 3 – 5 octombrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *