Cum va fi vremea în următoarele trei luni

Publicat de actualitati-arad in 24 Dec, 2014 | Parerea ta

wallpaper_iarna_in_parcRegimul termic prognozat pentru următoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale, însă cu excedent de precipitaţii în majoritatea zonelor ţării, arată prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul ianuarie – martie 2015, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit estimărilor de specialitate, în luna ianuarie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste mediile climatologice în sudul, sud-estul şi vestul ţării, iar în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normal.

Media multianuală lunară este de minus 2,1 grade Celsius. Temperaturile medii lunare se vor încadra între minus 4 grade Celsius, în Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia şi Maramureş şi minus 2 grade Celsius în Moldova. Valori de zero grade se vor înregistra în unele zone din vestul ţării.

În ceea ce priveşte cantităţile lunare de precipitaţii, acestea se vor situa peste mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, media multianuală lunară fiind de 33,6 litri /mp. Cantităţile de precipitaţii vor oscila între 20 de litri/mp în Moldova, 40 de litri/mp în Banat, dar vor ajunge şi la 60 de litri/mp în Maramureş.

În cea de-a doua lună a anului 2015, estimările meteo arată că temperatura medie lunară a aerului va avea valori sub mediile climatologice în zonele nordice şi centrale, local în sud-estul ţării valorile termice vor fi mai ridicate decât mediile, iar în restul regiunilor vor fi normale.

Astfel, în timp ce în Transilvania şi Muntenia mediile pornesc de la minus 4 grade şi ajung la zero grade în Moldova şi zona Dobrogei, în vestul extrem temperaturile vor atinge şi 2 grade Celsius. Media multianuală lunară este de minus 1 grad Celsius.

Cantităţile lunare de precipitaţii, în februarie 2015, se vor situa în limite normale, local, în zonele estice şi sud-estice, iar în restul teritoriului vor fi excedentare. Cantităţile de precipitaţii vor oscila între 20 de litri/mp în Transilvania, Muntenia şi Banat şi 60 litri/mp în Maramureş. Media multianuală lunară este de 31,6 litri /mp.

Conform ANM, în luna martie 2015, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în sudul şi sud-estul ţării, iar în celelalte regiuni valorile termice se vor situa, în general, sub normal.

Temperaturile medii lunare pot coborî până la minus 4 grade Celsius în Maramureş, dar pot ajunge şi la patru grade Celsius, cu plus, în Muntenia şi Moldova şi chiar la şase grade Celsius în Banat şi sudul ţării. Media multianuală lunară este de 3,5 grade Celsius.

Totodată, cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt preconizate în Maramureş (80 l/mp) şi în jur de 40 l/mp în restul ţării. Media multianuală lunară este de 38,3 litri /mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare