Cum finanțăm amenajarea unei locuințe cumpărate prin credit Prima Casă?

Publicat de actualitati-arad in 10 Feb, 2013 | Parerea ta

prima_casa_sume_suplimentareOdată ce am cumpărat o locuință prin intermediul unui credit Prima Casă, avem nevoie de cele mai multe ori de sume suplimentare pentru amenajarea acesteia.

Înainte de înăsprirea condițiilor de acordare a creditelor de nevoi personale cu ipoteca, românii apelau la acest tip de împrumut pentru a achiziționa o locuința, mai ales că permitea obținerea unei sume mai mari decât valoarea locuinței, suma suplimentară fiind utilizată apoi pentru alte cheltuieli.

În prezent, majoritatea creditelor pentru achiziția unei locuințe sunt acordate prin programul Prima Casă, iar valoarea creditului este egală cu valoarea imobilului, mai puțin avansul plătit de client, care este de minim 5 procente.

Astfel, pentru alte cheltuieli necesare amenajării locuinței, noii proprietari trebuie să apeleze la alte variante de finanțare. Cea mai simplă variantă de finanțare o reprezintă economiile proprii, care au fost plasate în depozite la termen, în așteptarea momentului când vom avea avea nevoie de acei bani, sau să ne împrumutăm de la prieteni.

De cele mai multe ori însă, românii nu dispun de economii personale pentru acest scop și apelează la un nou credit bancar. Cea mai simplă modalitate de a obține sumă necesară o reprezintă un credit de nevoi personale fără garanții.

Finanțare prin credit de nevoi personale

Costurile unui astfel de împrumut sunt mult mai ridicate față de cele pentru creditul Prima Casă, mai ales că acest credit este unul pentru care solicitantul oferă o garanție imobiliară, iar programul beneficiază de dobânzi reduse.

În plus, majoritatea băncilor oferă credite de nevoi personale doar în monedă națională, iar datorită indicelui Robor care are valori de aproximativ 6 procente în prezent, față de sub 0,6% la Euribor, rata dobânzii este una destul de ridicată.

Cu toate acestea, în ultimii ani costul unui astfel de împrumut a scăzut considerabil, în piață existând mai multe oferte cu dobânzi DAE mai mici de 15%, iar pentru 20.000 lei rata lunară pentru un credit pe 5 ani pleacă de la 440 lei. Pentru a beneficia de dobânzi mai mici trebuie să alegeți banca la care virați salariul în cont, băncile oferind în acest caz reduceri la marjă de dobândă.

Dobânzi mai mici la credite de nevoi personale cu ipoteca

O altă variantă ar fi accesarea unui credit de nevoi personale cu ipotecă, însă în acest caz trebuie să ipotecați un alt imobil decât cel achiziționat prin Prima Casă și aceasta deoarece programul Prima Casă impune obligația de a nu greva cu alte sarcini locuința achiziționată printr-un astfel de credit.

Avantajul principal ar fi dobânda mult mai mică și posibilitatea de a accesa creditul în euro. În schimb, perioada de acordare nu poate fi mai mare de 5 ani, la fel ca și în cazul unui credit de nevoi personale negarantat.

În cazul în care locuința a fost achiziționată printr-un credit ipotecar clasic, iar atât veniturile cât și valoarea evaluată a locuinței permit, puteți să obțineți o sumă suplimentară pentru alte cheltuieli.

Analiză realizată de moneycenter.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare