Cum fac unii români bani la Bruxelles

Publicat de actualitati-arad in 10 Mar, 2013 | Parerea ta

IMG_4250GALERIE FOTO&VIDEO Capitala Belgiei este una dintre destinațiile preferate ale românilor, iar pentru a-și câștiga existența o parte dintre ei pot fi văzuți cerșind pe străzile aglomerate din Bruxelles sau cântând la mesele turiștilor.

Prezența românilor în Bruxelles se face simțită în aproape orice zonă din acest oraș, chiar și în apropierea Parlamentului European. Arădenii care au reprezentat Aradul la acțiunea de promovare a candidaturii orașului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, eveniment organizat zilele trecute, la Bruxelles, s-au întâlnit cu câțiva dintre românii din Belgia.

Primul contat cu un român l-a avut o ziaristă din delegația Aradului. Aceasta a fost interpelată de un bărbat, care a întrebat-o într-o franceză stâlcită cum poate ajunge la o anumită adresă. După câteva momente în care bărbatul se chinuia să-i explice ziaristei ce dorește, ce-i doi și-au dat seama că sunt din România și le-ar fi mai ușor să comunice în limba română. Momentul a distrat-o și pe femeia care îl însoțea pe bărbat, tot o româncă, și care a început să râdă amuzată de această întâmplare.

Tot în Bruxelles, în Grand Place (Piața Centrală), poate fi întâlnită, seară de seară, Ghizela. Aceasta este din orașul arădean Sântana, iar în capitala Belgiei vinde flori naturale sau din plastic. Ghizela a spus că în fiecare lună reușește să câștige aproximativ 1.000 – 1.200 euro.

De când stă în Bruxelles, Ghizela a învățat limba franceză, dar știe cuvinte și din alte limbi, pentru a-i convinge pe turiști să-i cumpere florile.

Vânzătoarea de flori din Sântana a mai spus că este mulţumită de modul de viaţă pe care îl duce în capitala Belgiei, unde stă împreună cu soțul ei, care muncește în construcții. „El câștigă 2.000 de euro pe lună“, a spus Ghizela despre soțul ei.

Cerşetorii români au învăţat repede care sunt străzile cele mai circulate din capitala Bruxelles. Aceștia sunt în special de etnie rromă și pot fi văzuți în apropierea magazinelor de lux, lângă hoteluri, în preajma teraselor sau în alte locuri vizitate de turiști.

O tânără de etnie rromă din Orăștie cerșește de la turiștii care își petrec câteva clipe de relaxare la terasele din Grand Place. Câteodată își ia și copilul cu ea, altă dată cerșește singură. Dacă nu primește bani, se mulțumește și cu o țigară. De asemenea, în Piața Agora din Bruxelles își face veacul un grup de țigănci cu copii lor, din Cluj.

Vizați sunt în special turiștii, care, mai mult pentru a scăpa de insistențele cercetorilor, le mai dau câțiva eurocenți.

Astfel, cerşetorii reușesc să adune până la sfârşitul zilei sume cuprinse între 20 şi 50 de euro. Ei au învățat expresii în diverse limbi, pentru a-i convinge pe cât mai mulți turiști să le dea o monedă.

Tot în Piața Agora din Bruxelles sunt doi lăutari din București. În fiecare zi, cei doi își instalează țambale și interpretează diverse melodii, atât românești, cât și din repertoriul internațional.

Înainte de a începe să cânte, lăutarii pun o monedă în fața instrumentelor, pentru a atrage atenția turiștilor că trebuie să le dea câțiva bani, pentru prestația lor. În mai puțin de o oră, cei doi români au adunat aproximativ 10 euro de la trecători. Ei s-au declarat nemulțumiți și au spus că „nici aici lumea nu o duce foarte bine“.

Pe la terasele din Bruxelles mai pot fi întâlniți și alți români, cu diverse instrumente, care le cântă turiștilor, în schimbul a câtorva monede.

Iar cine ajunge la toaleta publică din bazarul din Piața Agora va întâlni o tânără româncă din nordul României. Aceasta este angajată cu contract de muncă și face curățenie în această toaletă de câțiva ani.

text&foto&video: actualitati-arad.ro

AICI FOTO CU ROMANI IN BRUXELLES

CITITI SI:

Arădeni în vizită la Parlamentul European

VEZI cum a fost promovat Aradul în Parlamentul European

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare