Credit auto sau leasing auto? Care este cea mai bună variantă

Publicat de actualitati-arad in 19 Mar, 2013 | Parerea ta

credit_auto_vs_leasing_autoPentru românii care se gândesc să își cumpere o mașină, dar nu au economisit toți banii pentru plata acesteia, rămân două alternative principale: creditul sau leasingul auto.

Pe lângă aceste două variante, în cazul mașinilor care costă sub 10.000 de euro, sau second hand, se poate apela și la credite de nevoi personale fără garanții. În cazul acestui credit banca nu vă întreabă pentru ce aveți nevoie de bani, pur și simplu primiți banii în contul curent, iar apoi căutați, și cumpărați mașină de care aveți nevoie.

Majoritatea mașinilor cumpărate însă pe bază unui împrumut se încadrează în una din cele două categorii, credit auto sau leasing auto.

Care sunt avantajele și dezavantajele celor două modalități de finanțare

Credit auto

În cazul creditului auto ești proprietarul autoturismului de la început, iar împrumutul este garantat cu mașină achiziționată. Dacă nu sunt plătite rațele lunare la termen, mașina intră în posesia băncii.

Clientul trebuie să încheie asigurarea obligatorie RCA, dar și asigurarea CASCO fără franșiză, care este cesionată apoi către bancă.

Avansul pentru un credit auto este acum același cu cel practicat de companiile de leasing, minim 15% la lei și de minim 25% la creditele auto în valută.

Pentru creditele auto, rambursarea anticipată poate fi efectuată după minim 6 luni de la acordarea împrumutului.

Leasing auto

Dacă mașina este achiziționată în leasing atunci sunteți doar utilizator al autoturismului, proprietarul mașinii este firma de leasing, până la achitarea integrală a împrumutului, moment în care deveniți proprietarul mașinii.

Firma de leasing transferă dreptul de folosință utilizatorului prin intermediul unui sistem de închiriere, iar în cazul în care doriți să ieșiți din țară cu mașina cumpărată prin leasing auto trebuie să solicitați acordul firmei de leasing.

Deoarece firmă de leasing este proprietarul mașinii aceasta încheie polițele de asigurare RCA și CASCO, costurile acestea fiind refacturate apoi către utilizator. Chiar dacă nu sunteți proprietarul mașinii trebuie să plătiți și taxele și impozitele locale aferente mașinii.

Avansul pentru un leasing auto a crescut și el începând cu anul trecut, dacă înainte acesta putea fi chiar și de 5 procente, acum are aceleași valori că și creditul auto.

Leasingul auto vă oferă o anumită flexibilitate la plata ratelor lunare, datorită faptului că valoarea reziduală poate ajunge până la 20% din valoarea finanțată, ceea ce influențează rata lunară de leasing. În schimb, la finalul contractului trebuie să dispuneți de banii necesari plăţii valorii reziduale, pentru a intra în posesia acesteia.

Leasingul oferă și avantajul de a putea schimba mașina înainte de încheierea contractului de leasing, mașina este returnată firmei de leasing și se încheie un nou contract de leasing pentru mașina nouă, prin intermediul sistemului de buy-back.

Dobânda la leasingul auto poate fi fixă pe întreagă perioadă a contractului de credit sau variabilă, indexată în funcție de indicele ROBOR la creditele în lei sau EURIBOR la cele în euro.

Ca și utilizator al mașinii ești obligat să efectuezi reviziile la dealer-ul agreat, în funcție de marca mașinii.

Dobânda pentru leasing auto nu se diferențiază prea mult de cea oferită la credite. Diferența o face rambursarea anticipată, leasingul poate fi achitat integral după minim un an de contract, însă puțini sunt cei care își permit acest lucru.

Dacă doriți să cumpărați o mașină din afară țării și nu de la un dealer din România, firma de leasing vă oferă servicii de logistică, care includ formalitățile vamale, de înmatriculare, de radiere și alte documente necesare importului mașinii.

Restricțiile impuse de BNR la începutul anului trecut au limitat perioada de acordare atât pentru credite dar și în cazul leasingului auto la maxim 5 ani. Cu toate acestea, unele firme de leasing vă pot oferi posibilitatea ca după încheierea contractului de leasing, valoarea reziduală să fie plătită în rate lunare, sau refinanţată printr-un credit auto pe maxim 5 ani.

Analiză realizată de moneycenter.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare