Ziarul electronic al arădenilor

Covoare tactile pentru nevăzători, montate în centrul Aradului

11Primele marcaje tactile pentru semnalizarea trecerilor de pietoni au fost montate în centrul Aradului, în cursul zilei de joi, fiind asigurată astfel accesibilitatea persoanelor nevăzătoare.

Covoarele tactile au fost montate la trecerile de pietoni din apropierea Teatrului Clasic „Ioan Slavici“, la solicitarea reprezentanților Asociației Nevăzătorilor, care are sediul în această zonă.

„Proiectul municipalității, realizat în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor, prevede adaptarea a numeroase intersecții din oraș la nevoile speciale ale persoanelor nevăzătoare. Rolul covoarelor tactile este de a permite persoanelor nevăzătoare să se orienteze în spaţiu deschis. Acest tip de marcaj are un profil special care permite dirijarea bastonului în direcţia care trebuie urmată“, au informat reprezentanții Primăriei Arad.

Profilul special al covoarelor tactile permite, de asemenea, urmărirea direcţiei indicate de acestea la atingere cu talpa încălțămintei.

Următoarea etapă a proiectului are în vedere montarea de sisteme acustice, care vor asigura și semnalizarea sonoră a intersecţiilor cu trafic intens.

Filiala din Arad a Asociaţiei Nevăzătorilor din România a trimis Primăriei o listă cu intersecţiile prioritare pentru adaptarea condiţiilor de circulaţie pietonală a persoanelor nevăzătoare, astfel încât acestea să poată să folosească drumurile publice în siguranţă.

În solicitarea Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala judeţeană Arad, sunt estimate ca fiind necesare minimum 200 de bucăţi de marcaje tactile.

Achiziționarea marcajelor (covoarelor) tactile a fost prevăzută în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2015.

De asemenea, în proiectul de buget pentru 2015 a fost propusă alocarea sumei de 400.000 lei pentru achiziţionarea şi montarea de sisteme acustice, care vor asigura semnalizarea sonoră a intersecţiilor cu trafic intens.

Legislaţia în vigoare privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor handicap prevede obligativitatea autorităţilor publice locale de a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap, prin adaptarea trecerilor de pietoni de pe străzile şi drumurile publice, inclusive montarea de covoare tactile şi montarea sistemelor de semnalizare sonoră la trecerile cu trafic intens.

foto: Primăria Arad

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.