Ziarul electronic al arădenilor

Covoare tactile pentru nevăzători, amenajate în Arad

covor tactilTrecerile de pietoni din municipiul Arad vor fi prevăzute cu marcaje tactile, pentru a asigura accesibilitatea persoanelor nevăzătoare.

Achiziționarea marcajelor (covoarelor) tactile a fost prevăzută în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2015, care este afişat la Transparenţă decizională, la capitolul „Transporturi”.

Suma propusă pentru a fi alocată achiziționării de covoare tactile la trecerile de pietoni din municipiul Arad este de 200.000 lei.

Filiala din Arad a Asociaţiei Nevăzătorilor din România a trimis Primăriei o listă cu intersecţiile prioritare pentru adaptarea condiţiilor de circulaţie pietonală a persoanelor nevăzătoare, astfel încât acestea să poată să folosească drumurile publice în siguranţă.

„În baza solicitării din partea Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala judeţeană Arad, sunt estimate ca fiind necesare minimum 200 de bucăţi marcaje tactile”, se arată în nota de fundamentare a bugetului.

Legislaţia în vigoare privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor handicap prevede obligativitatea autorităţilor publice locale de a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap, prin adaptarea trecerilor de pietoni de pe străzile şi drumurile publice, inclusive montarea de covoare tactile şi montarea sistemelor de semnalizare sonoră la trecerile cu trafic intens.

Prin montarea corectă a marcajelor tactile, nevăzătorul este avertizat de apropierea unor zone cu potenţial pericol, cum sunt: treptele, scările rulante, traversările, uşile sau alte obstacole, precum şi schimbările de direcţie.

Acest tip de covoare se aplică sub formă de benzi longitudinale şi au un profil special, care permite dirijarea bastonului în direcţia care trebuie urmată. Profilul special al covoarelor tactile permite inclusiv urmărirea direcţiei indicate de acestea prin pantofi cu talpă normală.

De asemenea, în proiectul de buget pentru 2015 a fost propusă alocarea sumei de 400.000 lei pentru achiziţionarea şi montarea de sisteme acustice, care vor asigura semnalizarea sonoră a intersecţiilor cu trafic intens.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.