Copiii din Pecica au alergat după purcei americani

Publicat de actualitati-arad in 18 Aug, 2013 | Parerea ta

IMG_0346GALERIE FOTO&VIDEO În piața din centrul orașului arădean Pecica s-a desfășurat, duminică,  tradiţionalul concurs de prins purcei, la care au participat 20 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani.

Cei care au reuşit să prindă purceii au primit dreptul de a-i duce acasă.

Pentru că au fost mai mulți copii care s-au înscris la concurs, organizatorii au fost nevoiţi să-i tragă la sorţi pe cei care au intrat în competiţie. Astfel, din cei 73 de copii înscriși, organizatorii au ales doar 20, numele lor fiind trase la sorţi de primarul oraşului Pecica, Petru Antal.

Pentru acest concurs, organizatorii au pus la dispoziţia competitorilor opt purcei. Patru dintre ei, după care au alergat copiii cu vârste între 6 și 9 ani, au fost din rasa Duroc. Această rasă s-a format la mijlocul secolului al XIX-lea în Statele Unite ale Americii din încrucișarea mai multor rase. Culoarea acestora – roșu-ruginiu – este  deosebită față de culoarea celorlalte rase de porci. Porcii au fost puși la dispoziție de un crescător de animale din Pecica.

În cea de a doua etapă au concurat copiii cu vârste între 9 şi 12 ani, care au alergat tot după patru purcei, dar de această dată dintr-o rasă autohtonă.

Copiii au fost susţinuţi de pe margine de părinţi, vecini şi prieteni, iar pentru a reuşi să prindă purceii au fost nevoiţi să alerge câteva minute în ţarcul amenajat de organizatori.

Atât în prima etapă, cât şi în cea de a doua, a fost necesară reluarea întrecerii, deoarece câțiva purcei au fost prinşi de mai mulți copii în acelaşi timp.

Prezentatorul concursului, actorul Zoltan Lovas, le-a cerut câştigătorilor să sărute purceluşii pe care i-au prins.

Copii care au câștigat au spus că au de gând să crească purceii în gospodărie şi apoi să-i taie de Crăciun.

Primarul orașului Pecica, Petru Antal, a spus, că intenționează să organizeze și anii următori acest concurs, care este foarte apreciat, mai ales de copii.

„Am ajuns la a şaptea ediţie a concursului de prins purcei, un concurs foarte îndrăgit în oraşul nostru. Am sărbătorit Praznicul de Pită Nouă, iar în cadrul sărbătorii avem acest concurs. Cred că acest concurs este cel mai aşteptat, din cele câteva zile de sărbătoare. Și în acest an am făcut tot posibilul ca, nu numai copiii, ci şi părinţii şi toate persoanele care au venit să vadă concursul şi să se simtă bine“, a spus Petru Antal, primarul oraşului Pecica.

Concursul de prins purcei s-a desfăşurat în cadrul „Praznicului de Pită Nouă“, cea mai importantă manifestare culturală şi artistică a anului în Pecica.

Cu această ocazie au fost organizate mai multe spectacole folclorice şi de divertisment, care au atras oameni şi din localităţile învecinate, dar şi din Ungaria.

text&foto&video: actualitati-arad.ro

AICI FOTO DE LA CONCURSUL DE PRINS PURCEI

Notă: Preluarea acestui articol și a fotografiilor se poate face numai cu menţionarea sursei prin link valabil sau cu acordul editorilor actualitati-arad.ro.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare