Ziarul electronic al arădenilor

Consiliul Județean Arad este interesat de modelul unguresc de management al spitalelor

foto-intalnirePreședintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a condus o delegație arădeană care s-a întâlnit la începutul săptămânii cu conducerea Consliului Județean Bekes, mediul de afaceri din orașul Bekescsaba, cu conducerea spitalului județean Bekes și a spitalului orășenesc Oroshaza.

Din delegație au făcut parte Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, pro-rectorul responsabil cu activitatea de cercetare, managerul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, Andrei Ando, directorul Direcției Proiecte a Consiliului Județean, Gabriela Chiricheu.

La Spitatul Județean din Bekescsaba (creat prin comasarea spitalelor din Bekescsaba și Gyula), directorul unității medicale a prezentat procedura de comasare a secțiilor și de compatibilizare a activității celor două unități medicale aflate la o distanță de aprox. 25 km. Spitalul este subordonat Ministerului Sănătății, începând cu anul 2012, când a avut loc centralizarea sistemului sanitar în Ungaria.

Are 2000 de paturi și 3000 de angajați, deservește o populație de 360.000 de persoane. La Gyula funcționează cu 50 de secții, iar la Bekescsaba cu 30, majoritatea dintre ele dublându-se, ceea ce a determinat statul să comande un studiu de impact privind comasarea și păstrarea la Gyula a unor secții de specialitate, iar la Bekescsaba a Ambulatorului.

La Oroshaza, rectorul Coralia Cotoraci a discutat cu pro-rectorul Universității Kodolanyi Janos principiile unei colaborări instituționale, urmând ca o delegație a instituției maghiare de învățământ superior să semneze la Arad, zilele următoare, un parteneriat în acest sens.

Directorul spitalului orășenesc a prezentat modul unic de organizare a spitalului, prin comasare obținându-se un Ambulator pe trei schimburi, în ceea ce localnicii numesc „matricea eficienței”.

Un punct distinct pe agenda discuțiilor l-a reprezentat screeningul mamar și cel de colon, care în Ungaria sunt susținute de stat prin intermediul unor programe naționale, pentru grupa de vârstă 40-65 de ani (cu o rată de răspuns de 51% din partea cetățenilor invitați).

Președintele Consiliului Județean Arad a obținut aprobarea de principiu a conducerii spitalelor ca medici arădeni să poată efectua stagii de schimb de experiență la Oroshaza și Bekescsaba.

De asemenea, Iustin Cionca a reiterat părții maghiare dorința Consiliului Județean Arad de a aplica, în parteneriat cu Bekescsaba, un proiect european care în Arad ar însemna construirea unui spital de oncologie, iar în Ungaria dotarea cu defibrilatoare a unor spații publice și instructajul necesar folosirii acestora chiar de către cetățenii neavizați.

„Am insistat  să vină alături de noi, la această vizită, conducerea Universității „Vasile Goldiș”, pentru că așa cum am spus promovăm un parteneriat strategic cu învățământul superior arădean. Facultatea de Medicină de la Arad este extrem de importantă  pentru dezvoltarea comunității noastre, iar Consiliul Județean își propune să contribuie, în limitele legii, la consolidarea ei. Avem specialiști pe care îi putem pune în valoare, iar între Universitate și administrație trebuie să existe o strânsă colaborare”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Întâlnirile au fost completate cu o consultare cu mici investitori în domeniul produselor tradiționale, la Bekescsaba, și invitarea acestora în cadrul unui festival gastronomic pe care Camera de Comerț intenționează să îl organizeze în luna decembrie.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Consiliul Județean Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *