Ziarul electronic al arădenilor

Concurs de idei pentru Cetatea Aradului

cetatea.ar_.2-300x22511-300x225Primăria va organiza, în acest an, un concurs de idei urbanistice şi peisagistice care va avea ca temă revitalizarea Cetăţii Aradului, după trecerea acesteia în circuitul civil.

Pentru organizarea acestui concurs, Primăria a prevăzut suma de de 160.000 lei (35.500 euro) în proiectul bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2015.

În nota de fundamentare a finanțării se menţionează că, după trecerea în circuitul civil a Cetăţii Aradului, va fi elaborat un studiu preliminar de amenajare urbanistică şi peisagistică de reconversie a ansambului Cetăţii şi de restructurare a celorlalte funcţiuni existente.

Apoi, studiul şi documentaţiile tehnice vor face obiectul unui concurs internaţional, la care vor putea participa firme de profil cu experienţă în aceste domenii.

Consilierii locali au aprobat, la sfârşitul anului trecut, protocolul de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale privind demilitarizarea Cetăţii Aradului, obiectiv care se va realiza în următorii trei ani.

Conform protocolului, Ministerul Apărării Naţionale are obligaţia să acorde accesul reprezentanţilor municipiului Arad, din cadrul Primăriei pentru efectuarea studiilor şi documentaţiilor tehnico-economice pentru imobilul 1187 Arad Cetate, necesare finanţării pentru lucrările de reabilitare a Cetăţii Aradului, în vederea aducerii în circuitul civil şi valorificării potenţialului istoric şi cultural.

Cetatea Aradului a fost construită pe malul stâng al Mureșului, fiind ridicată la cererea împărătesei Maria Tereza.

Lucrarea a durat 20 de ani (1763-1783) și a fost executată de mii de deținuți. Proiectată de Ferdinand Philipp Harsch în stil Vauban-Tenaille, are formă de stea cu șase colțuri. Era prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane și mai multe rânduri de șanțuri, care puteau fi inundate. Poarta principală și clădirile din interior au fost construite în stil baroc.

CITITI SI: Protocol pentru Cetatea Aradului

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.