„Concert“ în CLM. S-a cerut demisia lui Alin Văcean

Publicat de actualitati-arad in 27 Nov, 2014 | Parerea ta

1Mai mulți membri ai sindicatului artiștilor de la Filarmonica de Stat din Arad au cerut, joi, în ședința Consiliului Local, demisia managerului Alin Văcean și au ameninţat că vor continua greva generală în cazul în care nu va fi încheiat contractul colectiv de muncă.

Aproximativ 40 de artiști de la Filarmonică au fost prezenţi, joi, la şedinţa Consiliului Local Municipal, iar reprezentantul lor, Mihai Dogaru, care este şi liderul sindicatului acestei instituţii de cultură, a luat cuvântul la sfârşitul şedinţei, timp de 3 minute, conform regulamentului.

Dogaru a prezentat câteva dintre revendicările sindicaliştilor, care se află în grevă generală de la începutul acestei săptămâni.

„Din 70 de angajaţi ai filarmonicii, 55 sunt în grevă generală, deoarece nu s-a încheiat contractul colectiv de muncă. Managerul instituţiei foloseşe un limbaj jignitor faţă de angajaţi ceea ce crează o atmosferă improprie în instituţie. Managerul a produs lezarea imaginii instituției din cauza conflictelor sale cu presa. Mulţi dintre angajaţii care au cerut avansarea în grad profesional nu au primit încă niciun răspuns la cererea lor. Situaţia creată de managerul instituţiei nu este incompatibilă cu dezideratul oraşului Arad de a participa la competiţia pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii în anul 2021”, a afirmat Mihai Dogaru.

Acesta a mai adăugat că unii angajaţi au fost concediaţi ilegal, iar alţii au plecat din cauza atmosferei,

Alin Văcean, managerul Filarmonicii de Stat Arad, a spus că „această grevă s-a declanşat deoarece nu s-a ajuns la un acord cu privire la încheierea contractului colectiv de muncă“.

„Contractul colectiv de muncă poate fi încheiat doar cu respectarea contractului de management şi a legislaţiei artelor spectacolului, ambele în vigoare. Un contract colectiv de muncă nu poate fi încheiat după chipul şi asemănarea sindicaliştilor. Domnul Dogaru a pierdut un proces penal în care a adus acuze grave managerului Filarmonicii, caz în care mă întreb ce credibilitate mai poate avea acest domn, care a plătit avocaţii din cotizaţiile sindicaliştilor. Le aduc aminte angajaţilor că fiecare zi de grevă înseamnă zi neplătită, ceea ce nu este prea plăcut în luna cadourilor. Restul acuzaţiilor ţin de imaginaţia artistică a sindicaliştilor”, a spus Alin Văcean.

Imediat după discursul managerului, sindicaliştii de la filarmonică au început să ceară demisia lui Alin Văcean: „Demisia! Demisia! Demisia! Numai rău ai făcut! Pleacă!”.

Angajaţii Filarmonicii au înaintat Consiliului Local Municipal o petiţie cu revendicările lor, iar mai multe răspunsuri au primit de la Lilioara Stepănescu, secretatul municipiului Arad.

Lilioara Stepănescu a spu că, cel puţin una dintre problemele susţinute de sindicalişti, cea a avansărilor în grad profesional superior, este falsă.

„În anul 2013, zeci de propuneri de avansare în grad profesional au fost aprobate de Consiliul Local Municipal, ceea ce înseamnă o promovare fără precedent. În anul 2014, am fost în situaţia de neîncadrare în plafonul de cheltuieli, ceea ce înseamnă că angajaţii teatrului şi filarmonicii din Arad nu au avut asigurate salariile pentru lunile noiembrie şi decembrie. După patru solicitări ale municipalităţii s-a primit plafonul şi situaţia s-a rezolvat. Anul acesta, în luna august, în Consiliul Local Municipal s-au aprobat alte avansări în grad profesional, deşi ştiam că există posibilitatea să nu fie bani de salarii. Au rămas nesoluţionate câteva cereri de promovare, în cazul acestor angajaţi constatându-se că nu aveau studii superioare de lungă durată. Aceştia puteau promova în grad doar cu derogare de la Ministerul Culturii, derogare care nu a venit”, a explicat Lilioara Stepănescu.

Câţiva consilieri locali au solicitat, joi, întrunirea, „de îndată“, a unei comisii care să soluţioneze situaţia de la Filarmonică.

Consilierul Ionel Ciupe a propus ca vineri să aibă loc o întâlnire a comisiei de cultură din cadrul Consiliului Local Municipal cu sindicaliştii şi managerul filarmonicii, în timp ce consilierii Marin Lupaş a solicitat ca această întâlnire să aibă loc imediat după şedinţa Consiliului Local Municipal, iar preşedintele comisiei de cultură, Cătălin Lazurcă, a fost de acord.

De asemenea, o întâlnire între sindicalişti, managerul de la Filarmonică, reprezentanţii Consiliului de Administraţie al Filarmonicii şi comisia de cultură a CLM a fost programată pentru data de 3 decembrie.

CITITI SI: Grevă generală la Filarmonica din Arad

32

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare