Concert de muzică clasică indiană cu Sahaj Group, la Arad

Publicat de actualitati-arad in 06 Oct, 2015 | Parerea ta

grupSâmbătă, 10 octombrie, la ora 19.00, sala Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad va găzdui un concert de muzică clasică indiană, susținut de formația Sahaj Group din București.

Acest eveniment va avea loc în cadrul Conferinței Anatecor, desfășurată în perioada 9-11 octombrie, fiind organizat de filiala Arad a Asociației „Sahaja Yoga” din România.

Concertul de muzică clasică indiană face parte dintr-o serie de evenimente culturale organizate de asociații similare din Europa, în special Italia și Anglia, având ca dominantă tematică Arta care iluminează.

În România, aceste evenimente vor fi susținute prin concertele formației Sahaj Group la Arad, Timișoara și Jimbolia, din acest weekend.

De asemenea, printr-un spectacol de mare amploare susținut la sfârșitul lunii octombrie în Brașov, Ploiești și București, cu participare artistică internațională: trupa multinațională de teatru T.E.V. (Theatre of Eternal Values) care activează în Anglia, precum și o serie de artiști prezenți la Culture of the Spirit, festival cultural organizat anual în Italia.

Specificul artei promovate

Ideea centrală care stă la baza acestui șir de manifestări este aceea că menirea fundamentală a artei este de a promova valorile eterne, de a reconstrui în ființa umană calitățile sale spirituale înnăscute precum inocența, iertarea, puterea de a iubi, pacea și armonia interioară.

Prin aceasta arta are un profund rol social și spiritual, contribuind la transformarea lăuntrică a omului și la cunoașterea de sine.

Spectacolul de la Arad va reuni muzica (stilurile bhajan și qawwali) și poezia.

Genul BHAJAN a fost dezvoltat în India de Nord, începând cu secolele 9 şi 10, devenind forma cea mai populară în India. Bhajan poate fi tradus prin „cântec devoţional”, şi este dedicat lui Dumnezeu, descriind calităţile Sale divine. Versurile (cuvintele) reprezintă elementul principal al acestui gen, muzica fiind modelată pentru a purta mesajul cuvintelor.

Genul QAWWALI a venit în India din Persia, în secolul 11. Pentru sufi, muzica era un vehicul important pentru a aduce armonie în interior. Ei au considerat că este „o hrană pentru suflet”. Qawwali aduce împreună muzica, poezia şi spiritualitatea. Acesta nu este doar o melodie, ci creează o viziune a măreţiei iubirii pentru Dumnezeu. El exprimă bucuria comuniunii Divine, extazul de a fi una cu Divinul, prin intermediul muzicii.

Sahaj Group

A luat ființă în 1994, între membrii săi numarându-se absolvenți ai Universităților de Muzică din București și Iași, cu specializări în muzica clasică indiană la Academia de Muzică si Arte Frumoase „Late P.K. Salve” din Nagpur, India, grație burselor oferite de Shri Mataji Nirmala Devi – fondatoarea Sahaja Yoga. Domnia sa le-a fost nu numai mentor pe tărâmul spiritualității, dar și generos sponsor al turneelor grupului în afara țării.

Componența Sahaj Group

Sorin Bunda (Sudhir)- voce si tabla: studii de vioara la Scoala de muzica si arte plastice nr.1 “Iosif Sava”, Bucuresti (1986 – 1991); studii de muzica clasica indiana vocal si percutie (tabla) – Academia de Muzica si Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1999-2000).

Dan Huides – harmoniu si voce: licentiat al Facultatii de Interpretare Muzicala – specialitatea trompeta din cadrul Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi (1984); artist instrumentist (trompeta) al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat “Moldova” din Iasi (1985-1986), Orchestrei Filarmonice “Paul Constantinescu” din Ploiesti (din 1987); specializare in muzica clasica indiana, harmoniu si vocal (bhajan) in cadrul cursurilor de vara ale Academiei “ P.K.Salve Kala Pratishthan” (2006,2007).

Simona Neagu (Smita) – voce: licentiata a Facultatii de Interpretare Muzicala – specialitatea vioara din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (1995); studii de muzica clasica indiana, vocal – Academia de Muzica si Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1996); artist instrumentist (vioara) – Orchestra de Camera Radio (din 1991).

Iulia Harangus – mangira si voce: licentiata a Facultatii de Arte, sectia regie film din cadrul Universitatii Hyperion din Bucuresti (2005);masterat in Regie de Televiziune (2007); specializare in muzica clasica indiana – vocal (bhajan) in cadrul cursurilor de vara ale Academiei “ P.K.Salve Kala Pratishthan”.

Ionut Neagu (Yusuf) – tabla: studii de muzica clasica indiana, percutie (tabla si dholak) – Academia de Muzica si Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1996).

Adrian Neacsu – chitara si voce: studii de violoncel si pian in cadrul Liceului de Arta “Margareta Sterian” din Buzau.

Despre Sahaja Yoga

Sahaja Yoga își desfășoară activitatea în cadrul unor organizaţii nonprofit care activează în peste 100 de ţări, în baza principiilor de moralitate, spiritualitate, promovarea diversităţii culturale şi implicarea în problemele comunităţii. Metoda a fost fondată în 1970 de către Shri Mataji Nirmala Devi, recunoscută drept una dintre cele mai marcante personalități spirituale ale tuturor timpurilor, nominalizată de două ori la Premiul Nobel pentru Pace. Sahaja Yoga își propune emanciparea omenirii şi rezolvarea problemelor existenţiale prin valorificarea potenţialului interior al fiinţei umane, printr-o transformare lăuntrică, în spiritul valorilor morale, pornind de la principiul „Cunoaşte-te pe tine însuţi.”

Având în vedere că meditaţia Sahaja Yoga poate fi practicată de către oricine, indiferent de vârstă, nivel de educaţie, stare materială, etnie sau religie, aplicabilitatea ei este tot atât de vastă precum nevoile societăţii moderne.

Cursurile, susţinute de voluntari în întreaga lume, sunt publice şi gratuite. Asociaţia Sahaja Yoga – România a fost fondată în 1991 și desfăşoară activităţi în aproape toate marile oraşe ale ţării. (www.sahajayoga.ro)

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Asociaţia Sahaja Yoga Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Comunicate de presa

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare