Concert cameral oferit în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara

Publicat de actualitati-arad in 27 Oct, 2016 | Parerea ta

afis-29-oct-2016O seară intimă de recital, o muzică plină de rafinament şi un oaspete francez, acordeonistul Pascal Contet, sunt atuurile unei invitaţii pe care Filarmonica de Stat Arad, împreună cu Institutul Francez din Timişoara o adresează  iubitorilor de inedit.

Sâmbătă, 29 octombrie 2016, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr. 19, genul cameral revine în prim planul spaţiului de audiţie, printr-un itinerariu trasat cu abilitate şi inspiraţie.

De la barocul francez şi italian şi partiturile lui François Couperin şi Domenico Scarlatti, la armoniile, ritmurile şi proverbialul umor al lui Astor Piazzolla, dar şi solistica lui Yann Robin sau propriile autografe Pascal Contet, timpul rezervat muzicii se scurge printre texturile armonice şi timbrele penetrante ale unui instrument cu o  identitate remarcabilă.

Ea se regăseşte deopotrivă în transcripţiile lucrărilor de provenienţă clasică, dar şi în creaţiile special dedicate ale ultimelor decenii, care i-au permis acordeonului să cucerească într-un mod ireversibil scena de concert.

Portret – Pascal Contet

Pascal Contet a început practica muzicală în Franţa.Urmează studiile superioare la Fribourg în Elveţia, la Universitatea de Muzică din Hanovra, la Conservatorul Regal din Copenhaga şi Academia de arte din Graz. Talentul lui este repede recunoscut. Laureat al Fundaţiilor Cziffra (1983) şi Menuhin (1986), primeşte premiul Fundaţiei Bleustein-Blanchet pentru Vocaţie în 1989.

Începând din 1993 pune bazele unui nou repertoriu pentru acordeon. Va realiza în primă audiţie numeroase capodopere ale compozitorilor contemporani: Georges Aperghis, Claude Ballif, Luciano Berio, Edith Canat de Chizy, Bernard Cavanna, Jean-Pierre Drouet, Peter Eötvös, Philippe Fénelon, Jean Françaix, Sofia Goubaïdoulina, Bruno Mantovani, Jacques Rebotier. Este invitat în mod constant  la festivaluri  precum Présences – Radio France, Royaumont,  Flâneries de Reims, Francophonies – Limoges, Lisabona, Berlin, Geneva, Lausanne.

A colaborat ca solist cu  Orchestra simfonică a Radiodifuziunii franceze, Orchestra Suisse Romande, Orchestra Naţională a Operei din Paris, Orchestra de cameră din Lausanne sub direcţia unor mari dirijori precum Pierre Boulez, Esa-Pekka Salonen, Jean-Claude Casadesus. Solist permanent al ansamblurilor 2E2M şi Ars Nova, a colaborat de asemenea şi cu grupurile Court-circuit, les Temps Modernes şi Ensemble Modern.

Pascal Contet nu se cantonează în repertoriul clasic contemporan. El abordează de asemenea improvizaţia alături de Joëlle Léandre şi se distinge în lumea jazz-ului: în 2007 primeşte titlul Artiste de l’Année aux Victoires Jazz pentru albumul său NU.

El participă de asemenea la proiecte teatrale cu Marie-Christine Barrault, Fabrice Melquiot sau congolezul Dieudonné Niangouna, la Festivalul de la Avignon , în 2009.

În domeniul pedagogic, predă începând din 1991 la Conservatorul de Muzică şi  Teatru din Berna, susţine clase de măiestrie la Shanghai, Peking, Seul, Hanovra… În 2008 animă sezonul de vară Jazzcampus în Clunisois. În 2010 este solicitat de Radio France, unde realizează emisiunea Des Vagues et des Lames, apoi în decembrie 2011, Nuit de l’Accordéon. Are la activ peste 40 de discuri, printre care CD-ul din 2015, Fantaisie lyrique, cu clarinetistul Paul Meyer, cu transcripţii de arii de operă. (…)

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20
bioportal.ro%20
reduceriturism.ro

Mai multe din Comunicate de presa

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare