Comuna Șepreuș, declarată localitate-martir a luptei anticomuniste

Publicat de actualitati-arad in 03 Jun, 2014 | Parerea ta

sepreus-300x225Camera Deputaţilor a adoptat, marți, propunerea legislativă privind acordarea comunei arădene Șepreuș a titlului de „localitate-martir a luptei anticomuniste”, „în semn de omagiu adus eroismului manifestat de locuitorii comunei și pentru cinstirea celor căzuți în lupta împotriva comunismului“.

Propunerea a fost înaintată în legislatura 2008-2012 de către deputaţii PDL Claudia Boghicevici, Iustin Cionca, Marius Gondor şi Adrian Niţu.

„Mă bucur că parlamentarii au fost astăzi solidari și au adoptat această inițiativă legislativă. Oamenii din Şepreuş au fost primii care s-au revoltat, făţiş şi plenar, colectivizării abuzive din perioada 1949-1962, iar curajul lor trebuie recunoscut. Le mulțumesc tuturor deputaților care, prin votul lor de astăzi, au onorat memoria bravilor locuitori din Șepreuș. Singurul meu regret este că acest gest de reparație morală s-a întâmplat abia acum, iar traseul legislativ a fost mult îngreunat în ultimii doi ani de zile”, a declarat deputatul PDL Claudia Boghicevici.

În expunerea de motive a proiectului se menționează că; „În perioada 1949-1962 au avut loc în România rurală peste 100 de revolte împotriva colectivizării şirul acestor manifestări anticomuniste a debutat în judeţele Arad şi Bihor în anul 1949. Cele mai puternice revolte ale ţăranilor arădeni s-au desfăşurat la Şepreuş, Apateu, Berechiu, Şomoşcheş, etc. Având în vedere condamnarea explicită, categorică şi neechivocă a sistemului comunist din România, de la înfiinţarea sa pe bază de dictat în anii 1944-1947 şi până la prăbuşire, în decembrie 1989, (…) susţinem declararea comunei Şepreuş «localitate-martir a luptei anticomuniste» întrucât aceasta are meritul de a fi prima localitate care s-a revoltat, făţiş şi plenar, împotriva comunismului”.

În anul 2009, președintele Traian Băsescu a participat la Șepreuș la manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la la rebeliunea anticomunistă din 1949, care a început în 31 iulie și care a cuprins atât localitatea Șepreus, cât și localitățile învecinate Apateu, Berechiu, Șomoscheș și Cermei.

Cu această ocazie, șeful statului a propus ca Șepreușul să devină una dintre localitățile-martir din România, „pentru că a luptat împotriva comunismului și pentru doborârea lui“.

„Aici sunt oamenii care s-au revoltat împotriva nedreptății și în 1924 și în 1903 și în 1949, indiferent de regim“, a spus Băsescu în timpul manifestărilor de la Șepreuș.

Traian Băsescu a cerut atunci autorităților locale să întocmească un memoriu și să-l trimită la Cotroceni, pentru reabilitarea morală a victimelor din 1949.

În acel an, cinci oameni din Sepreuș au fost împușcați, 300 de persoane au fost arestate abuziv și deportate în Dobrogea și au avut loc sute de condamnări politice cu temniță politică grea, însumând peste 122 de ani, și confiscări abuzive de averi. Până în decembrie 1989, în zonă a dominat frica și teroarea.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare