Comisie pentru reabilitarea clădirilor din Arad

Publicat de actualitati-arad in 12 Aug, 2013 | Parerea ta

cladire1Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunțat, luni, că a fost stabilită componența comisiei care va identifica și inventaria clădirile din centrul orașului, care au nevoie obligatorie de reabilitare.

Conform primarului, constituirea comisiei consultative pentru elaborarea şi fundamentarea programului privind măsurile de creştere a calităţii architectural-ambientale a clădirilor din municipiul Arad va fi supusă votului în şedinţa de miercuri a Consiliului Local Municipal, după care Primăria va începe să emită notificări proprietarilor clădirilor.

Comisia va fi condusă de viceprimarul Bognar Levente şi va avea în componenţă cinci consilieri locali, doi specialişti, trei membri ai Asociaţiei „Pro Urbe”, un reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Culură şi Patrimoniul Cultural Naţional şi şeful serviciului Juridic-Contencios al Primăriei.

„Comisia va identifica şi inventaria clădirile care au nevoie de intervenţie şi va stabili zonele de acţiune prioritare. La final, Primăria va începe emiterea notificărilor către proprietarii clădirilor, care sperăm noi, se va încheia în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie. Comisia va ţine cont şi de studiile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectului VITO, astfel încât, în termen, scurt, vor putea fi emise notificările”, a afirmat Gheorghe Falcă.

Primarul a mai menționat că proprietarii clădirilor vor avea la dispoziţie 60 de zile pentru a începe procedurile pentru executarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor.

În cazul în care proprietarii refuză să execute lucrările din fonduri proprii, acestea vor fi executate din bugetul municipalității, care va recupera banii ulterior de la proprietari.

Falcă a mai informat luni că se va aloca din bugetul local suma de 2 milioane de euro pentru reabilitarea faţadelor şi acoperişurilor degradate.

Conform Legii 146, care a intrat în vigoare în luna iulie, proprietarii imobilelor degradate din Arad vor fi obligați să refacă fațadele și acoperișurile clădirilor, în caz contrar lucrările vor fi efectuate de Primărie, care își va recupera banii de la deținătorii de imobile.

Astfel, cei care deţin clădiri, care prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, sunt obligaţi ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor.

În zona protejată a municipiului au fost identificate 2.430 de clădiri, dintre care 263 sunt cu grad de degradare avansat, 337 sunt cu grad de degradare mediu, iar 687 sunt cu grad de degradare uşor. De asemenea, în aceeaşi zonă, 1.039 de clădiri sunt într-o stare bună, iar 105 au fost reabilitate în ultimii ani.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare