Ziarul electronic al arădenilor

Combaterea cârtițelor din gradină

Cartita, numita si sobol, este un mamifer insectivor ce face parte din familia Talpidae. Aceasta fiinta este adaptata la viata subterana ce sapa in pamant galerii formand o retea complicata converga ce duce la un culcus central.

 Aceasta este raspandita in Europa, din Insulele Britanice pana la Muntii Urali si Caucaz, traind oriunde este solul adecvat ce are un continut bogat in humus (de-a lungul raurilor, terenurilor cultivate, in padurile de foioase, etc,)

Lungimea cartitei este de aprox 115-158 mm (cap si trunchi) si cu o greutate de 47-100 g, cu o durata a vietii de aprox 3-5 ani. Corpul acesteia are forma cilindrica cu o blana neagra catifelata, cu gheare puternice adaptate sapatului, membrane inferioare scurte, iar cu un cap conic cu un bot alungit si ochi mici.

Cartita este singur animal ce este aproape lipsit de vedere, de asemenea nici mirosul nu este un simt pe care aceasta se poate baza, tocmai de aceea nu iese aproape niciodata din galeriile sale intunecate, tocmai de aceea acestea sunt motivele pentru care iesirea din culcusul ei devine periculoasa .

Movilitele mici, conice ce sunt formate din pamantul proaspat rascolit ce este impins afara din tunelul subteran in gradinile noastre de la tara, pe camp sau printre copacii sunt singurele dovezi ale existentei cartitelor, in rest intreaga lor existenta o petrec in galeriile lor. Astfel pentru a preveni distrugerea recoltei puteti cumpara un aparat anti cartite. Acest tip de aparat sperie cartitele, crezand ca li se vor darama galeriile.

Neincetata activitate ale micilor cartite au ca principal scop gasirea hranei, precum mici insecte, oua si larve ale acestora, viermisor, rame chiar paianjeni, dar su radacini si tulpini subterane ale unor plante. „Meniul” diversificat al acestei mici fiinte imparte in doua aprecieri complet diferite la adresa cartitelor. O mare parte din agricultori clasifica cartita ca fiind daunatoare, deoarece aceasta distruge bulbii si radacinile plantelor pe care le intalneste in calea tunelurilor sale. Ecologisti vad in schimb cartita ca fiind utila, in primul rand din cauza “meniul”, deoarce in meniul sau se afla si insecte daunatoare plantelor, dar si pentru galeriile ce le sapa ce contribuie la aerisirea si amestecarea solului .

Probabil multi dintre cei care au probleme cu cartitele si le considera daunatoare au aflat ca acestea sunt protejate prin lege, deci nu putem folosi otravuri sau alte metode nocive. De aceea magazinul impotrivadaunatorilor.ro va ofera o gama variata se solutii pentru combaterea cartitelor, acestea fiind fabricate din plante naturale ce imbiba solul cu un miros deranjant pentru cartite. Dezavantajul folosirii solutiilor anti cartite este ca procedeul trebuie repetat periodic spre deosebire de instalarea unui aparat pentru cartite, care odata instalat nu are nevoie de nici o intretinere suplimentara.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.