Ziarul electronic al arădenilor

Cetatea Ineu, introdusă în circuitul turistic după reabilitare

Cetatea_ineuluiCetatea Ineu ar putea fi inclusă în circuitul turistic, administrația locală căutând soluții pentru reabilitarea acestui obiectiv istoric.

Primarul orașului arădean Ineu, Călin Abrudan, a anunțat că în prezent au început lucrări pentru stoparea degradării Cetății.

„În Cetate se fac expertize: tehnică, geotehnică, pentru stabilirea modului de rezolvare a structurii de rezistență și se vor face sprijiniri ale zidurilor pentru a stopa degradarea zidurilor din partea de sud est a Cetății Ineu! Cu pași mici, dar siguri, administrația publică locală caută soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru refacerea Cetății Ineu și includerea ei în circuitul turistic“, a spus Călin Abrudan.

Cetatea a fost restaurată ultima dată în anii ’70. Însă, acea consolidare nu i-a fost de mare folos pentru că fortificaţia a fost transformată de regimul comunist în şcoală specială pentru elevii cu deficienţe psihice şi fizice.

Până în 1989, fosta fortificaţie a adăpostit copii pe care regimul comunist îi ascundea între zidurile înalte. Mărturie stă sala de sport din incinta cetăţii, pe pereţii căreia au rămas picturile „Daciadei”.

Cetatea Ineului a fost atestată documentar în jurul anului 1295. Mai târziu, această fortificație a făcut parte din lanțul de cetăți de apărare ale lui Iancu de Hunedoara. A fost ocupată de turci de mai multe ori și a devenit sediul unui sangeac. Mihai Viteazul a cucerit această cetate în jurul anului 1599.

Cetatea actuală a fost ridicată între anii 1645-1652 pe vremea principilor Rakoczi și Rakoczi al II-lea, după planurile arhitectului austriac Gabriel Haller. Fortul a fost ocupat din nou de turci în anul 1658, fapt menționat de către Miron Costin în cronica sa.

Turcii au stăpânit cetatea până în secolul al XVII-lea, moment în care armatele habsburgice au cucerit-o. A devenit centru de regiment grăniceresc, iar din 1745 a fost părăsită. A ajuns în paragină, iar pe la 1870 a fost refăcută cetatea interioară.

Monumentul este compus din două elemente.

Prima parte, cea interioară, este de fapt un castel cu două nivele, are forma de pătrat, la colțuri fiind străjuită de patru bastioane circulare etajate.

Cel de-al doilea element, cetatea exterioară, este așezată la o distanță de câteva sute de metri, și forma brâul de ziduri din piatră, tot în formă de pătrat, cu bastioane la colțuri. Din acestea nu se mai păstrează decât niște urme.

Zidurile erau înconjurate din trei părți de șanțuri cu apă, pe cea de a patra latură curgând râul Crișul Alb.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *