Cetatea Aradului – punct de atracţie naţional şi internaţional

Publicat de actualitati-arad in 26 Aug, 2013 | Parerea ta

cetateaaÎn Cetatea Aradului ar trebui să se dezvolte un pol pentru cultură și muncă de interes național și internațional, reiese dintr-un studiu de prefezabilitate realizat de un un birou de artitectură din Italia.

Arhitectul italian Giampierro Pascucci a prezentat, în premieră, la Zilele Aradului, studiul de prefezabilitate realizat în urmă cu câţiva ani de Biroul de Arhitectură Pascucci-Chieti.

Bogăție artitectonică

Din acest studiu reiese necesitatea înființării în Cetatea Aradului a unui centru de excelenţă pentru interschimburi şi implementarea de metodologii de formare universitară între Europa de Est și Vest.

„Ideea realizării unui proiect de calitate culturală, care cu timpul va restitui Cetăţii Aradului valenţa de bun (bogăţie) architectonic(ă), deschide scenarii de cooperare internaţională între oraşul Arad, Vestul României, universităţile locale, universităţile europene şi diverşi  privaţi, care va depăşi graniţele propriului mediu de acţiune, internaţionalizând propriul sediu. Fiecare va trebui să acţioneze în modul în care Cetatea Aradului să nu reprezinte numai o realitate a trecutului, ci să devină o valoare completată de dezvoltarea crescândă a societăţii şi cetăţenilor din Vestul României, mai mult decât un punct de referinţă european”, se menționează în studiul de prefezabilitate.

Giampierro Pascucci a explicat că restaurarea, reconstrucţia şi reconversia Cetăţii Aradului reprezintă pentru administraţia oraşului „reatribuirea unui spaţiu care are o semnificaţie istorică pentru oraşul Arad“.

Centru de Excelență

În opinia arhitectului italian, „în regândirea întregului complex există deplină voinţă şi aspiraţie de a face ca el să fie un punct de identificare, de întâlnire, de mare uniune, mai mult dacât un măreţ adunător de evenimente pentru cetăţeni, un punct de atracţie naţional şi internaţional“.

„Câteva intervenţii care ar putea fi realizate în optica programului sunt de exemplu, crearea unui centru de cercetare şi studii internaţionale, în cadrul centrului de excelenţă şi crearea de trasee turistico-culturale cu activităţi expoziţionale precum un muzeu al artizanatului, o pinacotecă și altele”, a spus Pascucci.

Cetatea este un organism care se poate defini ca dispus pe diverse nivele în scădere, către râul Mureş, se arată în studiul de prefezabilitate.

„Primul nivel este constituit dintr-un imens spaţiu închis de o cortină de edificii realizate din cărămidă. Aceste edificii sunt dispuse după o schiţă a unui plan  aflat la intersectarea a două triunghiuri care să formeze o stea cu şase colţuri ieşinde şi  şase intrânde, creînd un sistem articulat, dinamic, de legături şi volume. Pe laturile intrânde sunt dispuse câte trei edificii pentru a întări ulterior sistemul de apărare, inserând un vârf triunghiular“, se arată în studiu.

Primul nivel prevede localizarea în pavilioanele aflate în centrul Cetăţii într-un „Centru de Excelenţă”.

„Ideea de a crea un Centru de Excelenţă, care să incumbe un centru de cercetări şi de studii internaţionale poate fi imaginat ca şi o combinaţie a mai multor funcţiuni: meeting, librării, laboratoare, muzee, capelă universitară, teatre în spaţiu liber şi în săli, spaţii recreative, locuri pentru activităţile sportive, etc. Cea mai mare parte a acestor funcţiuni pot utiliza vechea formă structurală şi arhitectonică a cetaăţii, cele trei pavilioane existente se adaptează perfect pentru a adăposti camerele pentru întâlniri, laboratoarele de cercetări şi personalul administrative“, se mai menționează în studiu.

Pol economico-financiar

Al doilea nivel al proiectului prevede localizarea, în spaţiile care înconjoară amplul spaţiu central al Cetăţii, a unui pol economico-financiar, constituit din zone destinate shoppingului, cu trimitere specială la artizanatul local, la birouri şi spaţii de  afaceri, la schimburi comerciale.

„Ideea proiectului pentru acest spatiu este deci aceea de a creea un Centru de Afaceri Internaţionale şi a atrage atenţia investitorilor cu obiectivele de a promova un mediu favorabil pentru investiţiile în România şi a transforma oraşul Arad într-un Centru Financiar al Europei“, se mai arată în studiu.

Al treilea nivel prevede realizarea unui centru turistic, amplasat  în locurile aflate în punctele triunghiulare aflate pe laturile intrânde ale perimetrului interior al Cetăţii.

Continuând actuala utilizare, în această zonă este prevăzută transformarea celui de-al doilea nivel al zidurilor într-un pol turistic de primire, prin amplasarea  unor mici hoteluri, restaurante, magazine pentru turişti, centre de informare, cluburi nautice şi sportive.

Al patrulea nivel al proiectului este polul sport – timp liber – spatiu verde, gândit a fi realizat în zona cuprinsă între bastioanele cetăţii şi râul Mureş.

Al cincilea şi ultimul nivel proiectat, dar nu cel mai puţin important este acela al legăturilor şi a deplasărilor între spaţiile existente, care are nu doar menirea de a structura diferitele niveluri dar şi aceea de a le integra între ele.

Investiții de 200 milioane euro

În studiu se precizează că o asemenea legătură s-ar putea realiza prin: restaurarea legăturilor între diversele niveluri, accentuarea legăturii cu restul oraşului prin realizarea ulterioară a unor poduri, realizarea a două noduri de interschimb de-a lungul arterei principale de acces în cetate de unde apoi să se continue cu scopul de a organiza tot arealul cuprins între cetate şi râul Mureş şi realizarea unui inel de legătură fluvial, printr-un serviciu de navetă care să lege, prin debarcaderele sale, nodurile principale.

„Sarcina Institutiei Publice, de exemplu, trebuie să fie aceea de a controla intervenţia generală, pe baza prevederilor proiectului pentru restaurarea şi reconversia Cetăţii. Intervenţiile privaților vor putea fi reglementete de convenţii specifice, la termen. În acest mod îşi va putea găsi loc şi formula «acordului de program» şi pune în joc modalităţi de plată compensatorii, cum ar fi de exemplu realizarea în sarcina privatului a structurilor sau infrastructurilor cu preponderenţă publice, care să fie apoi cedate Administraţiei în mod gratuit, scăzute din taxele acestora sau în compensarea contribuţiilor datorate de către privaţi Primăriei, ori prin plata concesiunilor acordate de Primărie acestora“, se explică în studiul de prefezabilitate.

Investiţiile necesare pentru reconversia şi restaurarea cetăţii Aradului depăşesc 200 de milioane de euro și ar putea fi realizate prin proiecte europene sau prin parteneriate publice-private.

În prezent, municipalitatea aşteaptă Hotărârea de Guvern privind demilitarizarea Cetăţii Aradului şi trecerea ei în circuitul civil.

Cetatea Aradului

Cetatea Aradului se întinde pe aproximativ 90 de hectare, are aproximativ 150.000 metri pătraţi construiţi şi 48 pavilioane.

Cetatea a fost construită pe malul stâng la Mureşului la cererea împărătesei Maria Tereza. Proiectată de Ferdinand Philipp Harsch în stil Vauban-Tenaille, are formă de stea cu şase colţuri, este prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane şi mai multe rânduri de şanţuri, care puteau fi inundate.

Lucrarea a durat 20 de ani (1763-1783) şi a fost executată de mii de deţinuţi. Poarta principală şi clădirile din interior au fost construite în stil baroc.

În interiorul cetăţii exista o biserică catolică şi în clădirile din jur au fost găzduiţi călugării franciscani.

Până în 1918, Cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale imperiului austro-ungar.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare