Cetatea Aradului, demilitarizată până 2016!?

Publicat de actualitati-arad in 27 Jun, 2013 | Parerea ta

cetatea-aradului-300x225Cetatea Aradului ar putea fi introdusă în circuitul civil în anul 2016, dacă Ministerul Apărării Naţionale va emite, în următoarele două luni, un proiect de hotărâre de guvern conform căreia municipalitatea va putea să investească 7 milioane de euro, în unitatea militară din cartierul Gai, unde vor fi relocaţi militarii din Cetate.

Acest subiect a fost discutat, joi, la Arad, de ministrul Apărării, Mircea Dușa, și primarul Gheorghe Falcă.

Ministrul Mircea Duşa a afirmat că este de acord cu reluarea negocierilor cu autorităţile locale, în urma cărora să se emită o hotărâre care să permită demilitarizarea cetăţii.

„Nu mă opun acestui proiect al administraţiei locale de a reabilita Cetatea. Este un monument istoric şi nici mie nu-mi place cum arată acum interiorul şi cred că şi zidurile exterioare arată la fel. Am purtat o discuţie cu domnul primar (Gheorghe Falcă – n.r.) şi la Minister, o să renegociem acele condiţii din hotărârea de Guvern existentă şi care expiră în acest an şi vom iniţia altă hotărâre, care să permită până la urmă predarea acestei Cetăţi către Consiliul Municipal. Sigur, cu condiţia ca acea bază militară în care trebuie să mutăm noi batalionul din Arad să fie amenajată”, a declarat Mircea Dușa.

Ministrul a mai spus că transferul Cetății va avea loc pe măsură ce se finalizează lucrările la baza militară din cartierul Gai, dezafectată, pe care Primăria trebuie să o modernizeze cu fonduri proprii.

După discuția cu ministrul Apărării, primarul Gheorghe Falcă a menționat că, după emiterea unei noi hotărâri de Guvern, Primăria va aloca 7 milioane de euro pentru reabilitarea unităţii militare din Gai, unde vor fi relocaţi militarii din cetate.

„Astăzi (n.r. joi ) am avut confirmarea domnului ministru Dușa că municipalitatea şi-a îndeplinit punctele din hotărârea de Guvern. Cu referire la valoarea investiţiilor, am căzut de acord că reevaluăm investiţia şi, printr-o nouă hotărâre de Guvern, care nu va mai conţine altceva decât intervenţia în unitatea militară Gai, vom putea începe procedura pentru proiectul tehnic şi execuţie“, a declarat Falcă.

Primarul a adăugat că săptămâna viitoare va ajunge la Arad un reprezentant al Ministerului Apărării, care va lucra cu angajaţii Primăriei, pentru a se pregăti documentaţia pentru hotărârea de guvern.

„Dacă hotărârea de Guvern o să fie emisă în următoarele două luni, anul acesta vom finaliza proiectul tehnic şi apoi vor începe lucrările la unitatea militară din Gai, estimăm noi, cu o valoare de 7 milioane de euro. Lucrările vor fi realizate în doi ani, 2014-2015. Transferul se va face în maximum două luni, astfel încât, până la sfârșitul anului 2015, începutul anului 2016, trebuie să fim pregătiţi pentru preluarea Cetăţii. Această veste bună ne obligă să ne repoziţionăm din punct de vedere al obținerii titlului de capitală culturală europeană, luând în calcul şi Cetatea”, a mai spus primarul Aradului.

Autorităţile arădene încearcă de peste 22 de ani să obţină demilitarizarea cetăţii şi introducerea în circuitul turistic internaţional, însă abia în 2010 Guvernul a aprobat un proiect în acest sens.

CITITI SI:

Cetatea Aradului, eliberată până în 2016

Cetatea Aradului – război între Falcă și USL

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare