Ziarul electronic al arădenilor

Cetatea Aradului a ajuns groapă de gunoi

10394104_1399473217031457_2125068469310184470_nGALERIE FOTO Cetatea Aradului a fost supusă nu doar uzurii vremii, ci şi acţiunilor criminale ale unor indivizi pentru care istoria nu înseamnă mare lucru, este concluzia unui arădean care a realizat mai multe fotografii în zona Cetății, unde au fost aruncate gunoaie, fără ca autoritățile să intervină.

Roland a făcut, vineri, mai multe fotografii în care a surprins gunoaiele aruncate în zona Cetății Aradului.

„Cetatea Aradului este una din cele mai bine conservate cetăţi de acest fel din România şi nu numai. Partea proastă este că a fost pe mâinile cui nu trebuia şi nu se ştie dacă va intra pe mâini mai bune. Şi, spre deosebire de alte locuri din Europa unde astfel de cetăţi sunt întreţinute cu multă grijă, Cetatea Aradului a fost supusă nu doar uzurii vremii ci şi acţiunilor criminale ale unor indivizi pentru care istoria nu înseamnă mare lucru. Aşa se face că acum Cetatea este groapă de gunoi. Dar a fost, până nu demult, şi poligon de tir. Cu diferenţa că aici trăgătorii nu trăgeau în maluri de pământ special amenajate în acest sens, ci în meterezele cetăţii. pentru că era mai simplu. Ca urmare a acestui fapt, acestea au suferit degradări ireversibile în mai multe locuri“, este părerea lui Roland, exprimată pe un site de socializare.

Arădeanul a surprins în fotografii grămezi de moloz, cutii de vopsea lavabilă, dar şi anvelope, spoilere, plastic nedegradabil, cel mai probabil provenite de la un atelier auto.

De asemenea, Roland a mai fotografiat multe părți distruse din zidurile Cetății Aradului, declarată monument istoric, ceea ce denotă, susține fotograful, că se fură cărămizi.

Cetatea Aradului va fi transferată municipalității, urmând să fie făcute studiile de fezabilitate și un concurs de idei, în vederea amenajării acestui obiectiv, după trecerea în circuitul civil.

Cetatea Aradului se întinde pe aproximativ 90 de hectare, are aproximativ 150.000 metri pătraţi construiţi şi 48 pavilioane.

Cetatea a fost construită pe malul stâng la Mureşului la cererea împărătesei Maria Tereza. Proiectată de Ferdinand Philipp Harsch în stil Vauban-Tenaille, are formă de stea cu şase colţuri, este prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane şi mai multe rânduri de şanţuri, care puteau fi inundate.

Lucrarea a durat 20 de ani (1763-1783) şi a fost executată de mii de deţinuţi.

foto: Roland

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.