Cele mai bune dobânzi pentru depozite bancare la termen

Publicat de actualitati-arad in 12 Mar, 2013 | 1 Commentariu

cele_mai_bune_dobanzi_depozite_bancareBăncile au continuat să reducă dobândă plătită la depozite, astfel că cele mai bune dobânzi la depozite bancare în lei nu mai trec peste 7 procente, iar la euro ajung până la 4,95%.

În primele luni ale anului 2013, majoritatea băncilor comerciale din România au operat modificări ale dobânzilor plătite pentru depozitele în lei și euro.

Cu o rată a inflației care se învârte în jurul valorii de 5 procente, dobânda plătită de băncile locale la economiile în lei oferă clienților un randament negativ pentru majoritatea dintre ele, singurele oferte care au un randament peste inflație fiind cele situate peste 6 procente.

Dobânda medie la depozitele în lei oferite de băncile locale este de 5,43% la 3 luni și de 5,82% la euro, în timp ce la euro acestea sunt de sub 3% la 3 luni și la 3,22% la 12 luni, în scădere față de finalul anului trecut.

Dobânda maximă de 7% la lei și până la 4,95% pentru economiile în euro

Băncile mici fără o instituție financiară puternică în spate care să le susțină, dar și cele cu capital grecesc continuă să ofere românilor cele mai mari dobânzi din piață. În schimb, cele mai mari bănci locale plătesc dobânzi la depozitele bancare în lei care cu greu mai trec de 5 procente sau peste 3 procente la euro.

Pentru depozitele bancare la termen în lei dobânda maximă oferită de băncile din România a coborât de la 8% cât era la începutul anului trecut la un maxim de 7,0%, în timp ce pentru economiile în euro, rata dobânzii urcă până aproape de 5 procente. O tendință tot mai frecvent întâlnită în piață, este aceea de a oferi dobânzi mai ridicate clienților care își încasează salariul sau pensia printr-un cont curent deschis la banca respectivă sau pentru deschiderea depozitelor prin internet banking.

Pe site-ul moneycenter.ro aveți posibilitatea de a compara dobânda la depozite bancare, în funcție de perioada de constituire, suma disponibilă și valuta, de la toate băncile din România.

Cele mai bune dobânzi pentru depozite la termen în Euro, sunt disponibile la băncile cu capital grecesc

Astfel, puteți alege o dobândă de 4,95% la Alpha Bank prin intermediul depozitului Progressive pe 24 luni, unde suma minimă este de 500 euro sau 4,76% pe 24 săptămâni, dacă nu doriți să plasați economiile pe o perioadă lungă.

În top a urcat OTP Bank, după ce mai multe bănci, inclusiv cele cu capital grecesc au redus dobânda la euro, cu dobânzi de peste 4 procente. Depozitul standard cu maturitate de 2 ani are o dobândă de 4,25%, iar dacă sunteți pensionar, primiți o dobândă mai mare, de 4,45% la 2 ani și de 4,5% la un an.

O dobândă de 4,35% pe 12 luni oferă Piraeus Bank prin depozitul STAR pentru studenți și pensionari, pentru care aveți nevoie de minim 500 euro, sau o dobândă de 4,20% la 12 luni pentru toți clienții.

Banca Românească oferă în continuare dobânzi de peste 4% la euro. Dobânda maximă ajunge în cazul acestei bănci la 4,35% pentru o maturitate de 120 de zile sau 210 zile. Suma minimă este de 150 euro.

Volksbank, prin intermediul depozitului la termen Sigur, plătește o dobândă de 4,15% la euro, pe termen de 12 luni, suma minimă solicitată de bancă în acest caz este de doar 10 euro, iar la scadență retragerile de numerar nu sunt comisionate de către bancă. Cei care aleg însă constituirea online primesc un bonus de 0,15% la dobândă.

Cele mai importante bănci din România plătesc dobânzi de sub 4 procente la economiile în euro

La Raiffeisen Bank dobânda maximă ajunge la 3,35%, în cazul depozitului cu o valoare mai mare de 30.000 de euro constituit pe 12 luni, și este valabilă doar pentru clienții băncii care își virează salariul sau pensia prin bancă. Același depozit are o dobândă de 3,1%, dacă nu este virat salariul sau pensia prin bancă, în scădere cu 0,1% față de începutul anului.

La BCR, cea mai mare bancă locală după valoarea activelor, care anul trecut a raportat și cea mai mare pierdere din sistemul bancar, de peste 1.200 milioane de lei, dobânda la euro nu trece de 2,45% procente.

BRD oferă celor care doresc să economisească pe o perioadă mai lungă, de 3 ani, o dobândă medie de 3,56%, prin intermediul depozitului Progresso. Dobânda este plătită de bancă la fiecare interval de 6 luni. Pentru maturități de 1 an, banca oferă o dobândă de 3,25% sau 3,5% dacă virați pensia prin intermediul băncii.

Ce sunt depozitele bancare la termen?

Depozitele la termen oferă posibilitatea de a plasa banii pe anumite perioade prestabilite, de regulă cele mai frecvent întâlnite depozite sunt constituite pentru perioade reprezentând 1 lună, 3 luni, 6 luni, 9 luni sau 12 luni, dar, în ofertele instituțiilor bancare este posibil să regăsiți și alte perioade contractuale.

Ce trebuie să știți înainte de a deschide un depozit bancar la termen:

– care este rata dobânzii pentru depozitul la termen;

– care este tipul de dobânda fixă sau variabilă;

– care este suma minimă solicitată de bancă pentru a deschide un depozit la termen;

– dacă la termen depozitul se reinoieste automat sau nu;

– condițiile pentru retragerea depozitului înainte de scadență, dobânda oferită până la acel moment sau existența unei penalizări;

– comisioanele necesare pentru deschiderea de depozite la termen;

– dacă este necesară existența unui cont curent;

– dacă se pot face depuneri sau retrageri ulterioare, până la scadență;

– valoarea comisionului de retragere numerar;

Principalele costuri pentru depozitele bancare la termen sunt: comisionul de retragere numerar, comisionul pentru deschidere și administrare lunară cont curent (dacă este cazul).

Începând cu 1ianuarie 2011, nivelul maxim al garantării per deponent garantat și per instituție de credit este de 100.000 euro în echivalent lei.

Analiză realizată de moneycenter.ro

Share Button

comentarii

1 comment

  1. Anca says:

    Oferta cea mai buna ramane la Volksbank. Vad ca percep comision 0% la retragerile de numerar si ofera facilitati prin Internet Banking.

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare