Cele mai bune dobânzi pentru carduri de credit

Publicat de actualitati-arad in 18 Feb, 2013 | Parerea ta

dobanzi_carduri_de_creditDobânda oferită de bănci pentru un card de credit în moneda națională a înregistrat o creștere de peste 1 procent în a doua jumătate a anului 2012, în cazul cardurilor cu dobândă variabilă.

Aproape toate băncile prezente cu operațiuni de retail pe piața locală au la vânzare unul sau mai multe carduri de credit. Majoritatea sunt oferite în monedă națională, existând în piață și bănci care oferă carduri de credit în euro.

Pentru un card de credit în lei, dobânda pleacă de la puțin sub 16 procente și ajunge până la 30%. Unele bănci oferă carduri de credit cu dobândă indexabilă în funcție de evoluția Robor, în timp ce altele au dobânzi fixe.

Cele mai populare sunt cardurile de credit standard, care oferă majoritatea facilităților unui card de credit.

Pentru clienții importanți, cu venituri ridicate, bancherii au creat cardurile de credit Premium, care oferă pe lângă serviciile standard, asigurare de călătorie, acces în saloanele VIP din aeroporturi, reduceri la magazine sau hoteluri din întreaga lume, plus alte servicii specifice pentru fiecare card de credit Premium.

Datorită dobânzii mai mari față de un credit de nevoi personale, cardul de credit trebuie folosit în special pentru plata cumpărăturilor, iar sumele utilizate trebuie rambursate în perioada de grație, pentru a nu plăti dobândă.

Cele mai mici dobânzi la carduri de credit

Cea mai mică dobândă pentru un card de credit este în prezent de 15,74%, în cazul cardului de credit Punct cu Punct de la BRD. Pe lângă dobândă, plătiți un comision de analiză de 20 lei la acordarea împrumutului pe card, iar apoi anual banca percepe o taxă de administrare în valoare de 25 lei. La plățile făcute la comercianți aveți o perioadă de grație de 60 de zile, perioadă în care nu plătiți dobandă.

După trecerea perioadei de grație veți plăti dobândă pentru toată perioada de la efectuarea plății și până la rambursarea sumei utilizate. De această facilitate nu beneficiază retragerile de numerar.

În cazul cardului de credit MasterCard Standard de la Intesa Sanpaolo, dobânda este formată din marja fixă a băncii în valoare de 10,5%, la care se adaugă indicele Robor la 1 lună.

Pentru luna februarie, dobânda este de 16,55%, cu o perioadă de grație de 45 zile pentru plata cumpărăturilor, dar și pentru retragerile de numerar.

La emiterea cardului plătiți un comision de 15 lei, plus o taxă anuală de administrare de 30 lei. Dobânda anuală efectivă DAE pentru un card de credit cu o valoare de 5.000 lei ajunge la 19,90%, în cazul folosirii limitei acordate.

Cardul de credit emis de ING Bank are o dobândă de 17,06% și este formată din marja băncii plus indicele Robor 3M. Ca și în cazul cardului de la Intesa Sanpaolo, perioada de grație este de maxim 45 de zile. Taxa anuală de administrare este de 35 de lei, iar taxa de emitere, care este plătită o singură dată, la emiterea cardului de credit este de 35 lei.

CEC Bank oferă persoanelor fizice un card de credit MasterCard cu dobândă de 17,45%, care se modifică la fiecare 3 luni, în funcție de evoluția Robor 3M. CEC Bank nu solicită plata unei taxe la emiterea cardului, în schimb anual aveți de plată 30 lei, taxa de administrare.

Perioada de grație este una dintre cele mai ridicate din piață și ajunge la aproape 2 luni, respectiv 59 de zile. În aceste condiții, orice plată făcută la comercianți poate fi rambursată înapoi pe cardul de credit în maxim 2 luni, fără să plătiți dobândă.

Banca Carpatica a lansat în 2012 un card de credit dedicat pentru refinanțarea altor carduri de credit, cu o dobândă de 17,67%, variabilă, formată din marja de 11,4% și Robor 6M.

Taxa anuală de administrare este de 40 lei, iar cea de emitere de 30 lei. Prin acest card de credit va puteți refinanța cardurile de credit pe care le dețineți și care au o dobândă ridicată, de peste 20 de procente.

Cardul de credit Piraeus Visa Exact are o dobândă de 18,05% pentru plățile efectuate la comercianți, 12% plus Robor la 3 luni. Acest card penalizează pe cei care efectuează retrageri de numerar prin intermediul unei dobânzi mai mari cu 4 procente aplicată acestor sume. Pe lângă dobanda mai mare, retragerile de numerar nu beneficiază nici de perioadă de grație de maxim 60 de zile.

La Banca Italo Romena, cardul de credit în lei are o dobândă fixă de 19%, cu o taxă de emitere de 50 de lei și una de administrare anuală de 60 lei. Perioada de grație este acordată doar pentru plățile la comercianți și ajunge la maxim 56 de zile.

Cardul de credit cu depozit colateral este mai ieftin

În cazul celei mai mari bănci din România, BCR, cea mai mică dobândă este oferită pentru cardul de credit garantat prin depozit colateral. Valoarea limitei de credit este de maxim 90% din valoarea depozitului.

Dobânda este de 19,05% și este formată din marja de 13%, plus Robor la 3 luni. Cardul de credit BCR Powercard Visa sau MasterCard fără garanții are o dobândă mai mare cu 5 procente, la 24,05%. Pentru aceste carduri taxa de emitere este de 24 lei, iar cea de administrare anuală tot de 24 lei. Perioada de grație este oferită doar pentru plata cumpărăturilor și ajunge la maxim 53 de zile.

Cardul de credit BCR Powercard oferă gratuit deținătorilor o asigurare de călătorie, și asigurare de protecție a cumpărăturilor achitate cu cardul de credit împotriva furtului, distrugerii sau deteriorării.

Taxele și comisioanele ridică costul unui card de credit

Pe lângă dobândă, în decizia de alegere a unui card de credit trebuie luate în considerare și celelalte costuri. Cele mai importante sunt taxa de emitere și cea de administrare anuală. Acestea sunt cu atât mai importante datorită valorii lor fixe, care nu este legată de valoarea împrumutului acordat pe cardul de credit.

Cu cât valoarea acestui împrumut este mai mare, valoarea acestor taxe devine tot mai nesemnificativă, însă pentru un card de credit cu o limită de 1.000 lei, o taxă anuală de 100 lei reprezintă 10% din valoarea creditului.

În ultimii ani, clienții se uită tot mai mult și la avantajele asociate unui card de credit, cum ar fi: perioada de garanție, posibilitatea de plată în rate fără dobândă sau reducerile oferite la comercianți.

Cardul de credit este poate cel mai scump produs de creditare, mai ales dacă nu este folosit corect, de aceea este important să alegem cardul cu cele mai scăzute costuri și cele mai multe avantaje.

Analiză realizată de moneycenter.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare