Ce le-a transmis Băsescu de la Arad investitorilor

Publicat de actualitati-arad in 10 May, 2014 | Parerea ta

basescu aradGALERIE FOTO Preşedintele Traian Băsescu a participat, sâmbătă, la Complexul Expo Arad, la dezbaterea cu tema „Integrarea tinerilor în piaţa muncii prin crearea de locuri de muncă, investiţii şi creştere economică”, în cadrul căreia a afirmat că cei care vor să ajungă în Parlamentul European au ca obiectiv salariul mare, a criticat agenţia de rating Standard&Poor’s şi le-a recomandat investitorilor să meargă acolo unde găsesc forţă de muncă.

La dezbaterea organizată de Fundația „Mișcarea Populară“ au fost prezenți fostul premier Emil Boc, dar şi Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheorghe Falcă, primarul Aradului, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, dar și primari, parlamentari, precum și membri și susținători ai PDL și PMP. La dezbatere a participat liberalul Florin Farcaşiu, primarul comunei Târnova.

Gheorghe Feieş, primarul oraşului Sebiş, a părăsit nervos pavilionul central al Expo Arad, după ce a aflat că dezbaterea este organizată de Fundaţia „Mişcarea Populară”, susţinând că a fost dezinformat când a primit invitaţia, crezând că va participa la o acţiune a PDL.

Fonduri europene pentru locuri de muncă

Președintele și-a început discursul vorbind despre accesarea fondurilor europene pentru crearea de noi locuri de muncă în România, dar și pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Traian Băsescu a cerut Guvernului să acceseze fondurile europene disponibile pentru programe de creare de locuri de muncă, afirmând că este necesară o informare privind programele şi transparenţă pentru ca banii să nu fie utilizaţi “pentru o anumită clientelă”.

Şeful statului a declarat că România are nevoie de un program de informare privind existenţa acestor surse de finanţare şi de transparenţă la accesarea fondurilor.

Băsescu a spus că a insistat pe lângă Guvern încă de la sfârşitul anului 2013 “să pregătescă aceasta absorbţie, dar nu s-a întâmplat absolut nimic”.

„Nu există mecanismele prin care aceşti bani să fie puşi la dispoziţia tinerilor, care nu ştiu că Uniunea Europeană le-a dedicat 105 mililioane de euro pentru a se crea locuri de muncă pentru ei. O altă sursă, 465 de milioane de euro, repet, 465 milioane de euro, pentru a se crea locuri de muncă pentru persoanele defavorizate, pe lângă cei 105 mililioane euro pentru tineri (…) Aceşti bani pot fi utilizaţi pe un spectru mai larg, pentru întreprinderi mici şi mijlocii, pe când cei 105 milioane sunt pentru tinerii de până în 35 de ani”, a spus Băsescu.

Băsescu a spus că a tras concluzia că există toate condiţiile pentru a se reduce şomajul, dar că nu se face “ce trebuie pentru a-l reduce”, iar pentru asta „proasta guvernare ar trebui incriminată”.

Salarii atractive în Parlamentul European

În cadrul dezbaterii, preşedintele Traian Băsescu a spus că cei mai mulţi dintre cei care vor să candideze pentru un loc în Parlamentul European au ca obiectiv salariul de europarlamentar, iar despre cei care „se laudă” că au avut iniţiative a spus că „este uşor să ai o mie de intervenţii, dar e mai bine să fii parte a unui proiect“.

Şeful statului a mai spus că Uniunea Europeană nu este o formă fără fond, ea este extrem de concretă şi stabileşte obiective care sunt aplicabile în toate ţările. „Românii nu mai au voie să îi lase pe politicieni să ignore în explicaţia publică relaţia dintre România şi Uniunea Europeană”, a mai spus Băsescu, precizând că viaţa românilor este extrem de influenţată de deciziile care se iau la Bruxelles.

„Toţi ar trebui să dăm o atenţie mult mai mare politicienilor care vor să meargă în Parlamentul European şi să ne facă să înţelegem de ce merg ei acolo. Eu vă pot spune, cunoscându-i şi ca activitate şi ca pregătire, că cei mai mulţi dintre ei au ca obiectiv salariul de europarlamentar”, a afirmat Traian Băsescu.

Critici pentru Standard&Poor’s

Traian Băsescu a mai spus, sâmbătă, la Arad, că este „revoltat” că agenţia de rating Standard&Poor’s încă menţine România la evaluarea de „junk”, adică ţară nerecomandată pentru investiţii.

Șeful statului a spus că agenția este „extrem de incorectă” faţă de România. „Sunt trei agenţii de rating în lume, recunoscute, două din ele, Moody’s şi Fitch, au dat României investment grade-ul de mult, iar Moody’s nici măcar pe perioada crizei nu l-a retras”, a spus Băsescu.

El a mai precizat că Standard&Poor’s, chiar şi astăzi, după ce România are deficit sub 3% şi creştere economică de 3,5%, anul trecut, „îşi permite să menţină România la calificativul junk, nerecomandat investiţiilor”.

„Sunt revoltat de comportamentul acestei agenţii de rating şi am vrut să o spun public, pentru că, totuşi, este o explicaţie care românilor le trebuie dată, pentru că românii au acceptat sacrificiile de reechilibrare macroeconomică, cu reduceri de salarii, cu creşteri de TVA, iar o agenţie de rating nu-şi poate permite să se joace cu calificativul unei ţări care şi-a făcut treaba. Noi nu am fost din categoria ţărilor care şi-au prelungit criza până în zilele noastre, din 2008, tot vedem că şi Grecia, şi Portugalia, şi Spania, şi Irlanda abia au ajuns, unele din ele, pe la jumătate şi cer reeşalonări şi regândiri de program. România a avut curajul să îşi ia măsurile obligatorii pentru ca imediat să-şi poată relua creşterea. De aceea, acest Standard&Poor’s mi se pare extrem de incorect faţă de România, nedându-i calificativul de ţară sigură pentru investiţii”, a spus Traian Băsescu.

„Investitorii să se ducă unde găsesc forţă de muncă“

La finalul dezbaterii, cei prezenţi în sală au avut ocazia să adreseze președintelui întrebări privind temele dezbătute.

Reprezentantul Leoni Wiring System’s din Arad a spus că firma se află în România de 15 ani, început activitatea cu 300 de angajaţi, iar acum are 5.000, dar în Arad nu găseşte suficienţi oameni din cauza şomajului scăzut.

„Vă întreb ce se poate face pentru o firmă de 15 ani în România, pentru a reloca forţa de muncă dintr-o zonă cu rată mare de şomaj, dar costurile să fie într-un fel echilibrate”, a spus reprezentantul firmei.

Băsescu le-a recomandat investitorilor să se îndrepte către zonele cu şomaj ridicat, afirmând că românii au fost educaţi să nu-şi părăsească casele şi nici nu-şi permit să stea cu chirie în alt oraş.

„Îmi este foarte bine cunoscută problema lipsei de mobilitate a forţei muncă, dar în următorii zece sau 20 de ani forţa de muncă nu va deveni mai mobilă decât acum. Lipsa de mobilitate e generată în primul rând de cum am fost educaţi, că toţi trebuie să avem casă în proprietate, şi când ţi-ai pierdut locul de muncă stai în casa ta şi îţi consumi sărăcia. La orice ţară dezvoltată, una dintre cheile dezvoltării este exact mobilitatea forţei de muncă”, a spus preşedintele care a mai adăugat că „românii nu au mentalitatea să plece de acasă”, dar a mai spus că o altă cauză o reprezintă salariile mici, care nu le permit o chirie în alt oraş.

„Poate ar veni la Arad de la Vaslui să închirieze un apartament, dar deocamdată salariul plătit de firme, fie ele străine, nu îl motivează, când dă 150 de euro pentru o garsonieră în Arad şi el câştigă 900 de lei. Probabil pe măsură ce creşte salariul minim, va creşte şi un oarecare apetit de mobilitate, cu condiţia să nu fie legat de casă”, a spus Băsescu.

„Mergeţi cu investiţiile după forţa de muncă, nu asteptaţi ca în SUA, că nu va veni”, a mai spus Băsescu.

La finalul dezbaterii, şeful statului a fost huiduit de un bărbat aflat în sală. „Să îţi fie ruşine, măi. Ai călcat în picioare și ai furat o țară întreagă”, a strigat bărbatul, după care a fost scos afară de cei care asigurau securitatea președintelui.

Întrebat de ziarişti ce părere are despre protestele de la Arad, şeful statului a râs şi a spus că ştia că va fi întâmpinat de protestatari. „Știam că este un grup, dar văd că numai un domn a mai rămas”, a spus președintele Băsescu.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare