Ziarul electronic al arădenilor

Ce-ar fi dacă?… Din ciclul „I left my heart”

Szarvas este un mic orăşel situat la circa 150 km de Arad, în plină câmpie Panonică. Are vreo 18 mii de locuitori, iar dacă-i întrebi din ce trăiesc, răspunsul nu îţi va aduce cine ştie ce surprize colosale: industrie locală, o staţiune agricolă care produce seminţe selecţionate de porumb, ceva tursim. Nimic special.

Şi totuşi!

Din ce am înţeles, pe vremuri, oraşul era traversat de unul dintre Crişuri. Apoi, cineva a găsit de cuviinţă că e mai bine să devieze cursul râului şi, în felul acesta, oraşul a rămas doar cu un soi de braţ mort – de unde şi numele de „Crişul mort” dat de localnici vânei de apă ce a rămas să le dea bucuria sporturilor nautice, a căsuţelor pitite pe mal, sub umbra sălciilor.

Şi dacă tot au rămas cu această oportunitate, în urmă cu nişte ani – nu mulţi! – edilii locali au decis să facă ceva cu ea.

Aşa a apărut Teatrul pe apă din Szarvas!

O construcţie de o frumuseţe aparte, sub forma unui amfiteatru grecesc, cu deschiderea către luciul apei şi foarte aproape de ea – ai zice că, uneori, chiar pluteşte alene, sub escorta tăcută a unor caiace multicolore.

Dar dacă ar fi vorba numai de construcţie, poate că lucrurile nici nu ar părea atractive pe cât şi-au dorit localnicii. Adevăratul magnet al acestui teatru inedit este faptul că, în fiecare vară, acolo sunt organizate stagiuni de spectacole în aer liber – operă, operetă, music-hall, teatru dramatic şi câte şi mai câte, care au dus numele oraşului în faimă, chiar dincolo de limitele Ungariei.

Am avut ocazia să constat, eu însumi, ce însemnă renumele acestui teatru în aer liber atunci când, invitat fiind de un coleg, m-am numărat printre cei peste o mie de spectatori ai music-hall-lui realizat după un scenariu ce a transpus pe scenă celebrul roman al lui Al. Dumas „Contele de Monte Cristo”.

Cu o partitură muzicală reuşită şi cu o trupă de actori valoroşi – unii ajunşi, între timp, solişti pe scene mult mai importante – spectacolul se joacă „cu casa închisă” de mai bine de 3 sau patru ani, fiind invitat şi în străinătate.

Ceea ce m-a suprins a fost faptul că, la final, am văzut în parcarea încăpătoare, autocare cu numere de Slovacia, Serbia şi chiar de… Bihor – România! Aşa am aflat că sunt numeroase agenţii de turism – şi din România –  care organizează, în fiecare vară, grupuri pentru care se pun la dispoziţie bilete pentru acest spectacol dar şi cazare în facilităţile amenajate în oraş şi în împrejurimile sale.

Oameni care vin la Szarvas – un orăşel cât un punctuleţ pe întinderea Câmpiei Panonice – numai pentru Teatrul pe apă! Câteva mii pe an! Şi doar pentru asta!

Am stat, după lăsarea „cortinei”, pe malul apei – în dreapta mea, o pasarelă elegantă, construită din lemn şi-nchipuind, parcă, nişte aripi de păsări de apă – şi , bunînţeles, m-am întrebat: cum de-au ştiut oamenii ăştia să deschidă porţile oraşului lor către lume într-un mod în care atracţia este unică şi greu de refuzat?!

Au avut o oportunitate în care alţii ar fi văzut un ghinion: un braţ mort de apă şi au găsit resurse – materiale dar mai ales de inteligenţă şi de suflet – pentru a o valorifica cu asupra măsură. Ce poate fi mai simplu decât atât: o atracţie turistică dar şi un loc unde, în fiecare seară de vară, răsare lumina culturii. Cu bani puţini dar cu beneficii incontestabile şi de durată.

Şi încă o dată: un loc unde oamenii aleg să meargă pentru simplul motiv că-i atrage ceva ce se găseşte numai acolo!

Să aibă şi Aradul un „ceva” care să fie de găsit numai aici şi pentru care oamenii să vină, oricât de departe ar fi pentru ei?! Un „ceva” care să ne pună pe harta unicatelor turistice ale acestui colţ de Europă. Măcar şi-atât.

Silviu Rațiu

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.