Câte zile libere vor avea românii în 2017

Publicat de actualitati-arad in 09 Oct, 2016 | Parerea ta

calendarÎn anul 2017, dintr-un total de 13 zile libere declarate prin lege, doar 9 zile pică în cursul săptămânii, iar 4 în weekend.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

Sărbători legale în 2017

1 ianuarie (duminică), 2 ianuarie (luni)  – Anul Nou

24 ianuarie (marţi) – Ziua Unirii Principatelor Române

16 aprilie 2017 (duminică), 17 aprilie (luni) – Paștele

1 mai (duminică) – Ziua Muncii

4 iunie ( duminică), 5 iunie ( luni) – Rusalii

15 august (marţi) – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (joi) – Sfântul Andrei

1 decembrie (vineri) – Ziua Națională a României

25 decembrie (luni), 26 decembrie (marţi) – Crăciunul

Codul Muncii prevede 13 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.

Primele zile libere din 2017 sunt 1 şi 2 ianuarie (duminică şi luni), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (marţi) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 16 şi 17 aprilie (duminică şi luni).

În 2017, Paştele catolic pică în aceeaşi zi cu cu cel ortodox.

Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2017, în zilele de 4 iunie – 5 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de marţi.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare