Cât de sigure sunt până la urmă depozitele bancare?

Publicat de actualitati-arad in 21 Mar, 2013 | Parerea ta

depozite_bancare_sigurantaRecentele turbulențe din piața financiară care își au originea în decizia de acum câteva zile prin care depozitele bancare de la băncile din Cipru vor fi taxate cu până la 10%, aduc în prim plan siguranța oferită de cele mai sigure instrumente de economisire din piață, depozitele bancare.

În România, depozitele bancare sunt folosite ca și modalitate de economisire de către majoritatea românilor, puțini sunt aceia care și-au plasat banii în fonduri mutuale, chiar dacă activele acestora au explodat în ultimii ani, dar și mai puțini sunt românii care investesc pe bursă.

Depozitele bancare sunt garantate în limită a 100.000 euro – la fel ca și în Cipru

Dacă intri în orice bancă din România consilierii băncilor îți vor spune imediat că depozitul pe care îl ai la bancă este garantat în limită de 100.000 euro, același lucru era valabil și în cazul depozitelor bancare constituite la băncile de pe teritoriul Ciprului.

În ultimele zile, acest termen de garantare și-a pierdut din consistență, deponenții s-au trezit cu o nouă realitate, astăzi banii tăi din bancă sunt garantați, iar mâine riști să pierzi 10%, sau poate chiar 50%, printr-o simplă decizie.

Evenimentele recente ne demonstrează că nu există instrumente de economisire care să nu comporte un anumit grad de risc.

Dacă în cazul investițiilor imobiliare, în fonduri de investiții sau pe piață de acțiuni, riscurile sunt de la sine înțelese, plasarea economiilor într-un depozit bancar era considerată până de curând ca fiind cea mai sigură investiție, după titlurile de stat.

Chiar și investiția în titluri de stat poate fi riscantă

Așa cum probabil știți, au existat numeroase falimente ale statelor în decursul istoriei, care au dus la pierderea totală sau parțială a banilor investiți în titlurile de stat ale țărilor respective, cel mai mediatizat caz este fiind cel al Argentinei, care a intrat în incapacitate de plată la începutul anilor 2000.

Criza financiară care a început în 2008 prin căderea băncii de investiții americane Lehmann Brothers a forțat statele să adopte măsuri extraordinare pentru salvarea sistemului financiar.

În toată această perioadă, cei care și-au depus economiile în băncile din întreaga lume, inclusiv în România, nu au înregistrat pierderi. Această situație este pe cale de a se schimba, dacă Cipru acceptă condițiile impuse și taxează depozitele bancare cu până la 10 procente.

Prin urmare, concluzia este simplă, depozitele bancare sunt garantate și sigure pentru deponenți până la proba contrarie.

Analiză realizată de moneycenter.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare