Cât de avantajos este un cont de economii?

Publicat de actualitati-arad in 24 Feb, 2013 | Parerea ta

cont_economiiCum unele bănci taxează cu un comision lunar fiecare cont de economii, acestea ne pot costa mai mult decât dobânda acumulată, mai ales în condițiile în care rata dobânzii continuă să scadă.

Contul de economii este un produs bancar care oferă flexibilitatea unui cont curent și o dobândă apropiată de cea plătită pentru un depozit la termen.

Dacă în cazul banilor depuși într-un depozit la termen aceștia nu pot fi retrași până la scadența acestuia, altfel se pierde dobânda acumulată, banii depuși în contul de economii pot fi retrași oricând, dobânda fiind calculată zilnic în funcție de soldul existent și virați în contul de economii la finalul fiecărei luni.

În plus, în contul de economii se pot efectua oricând depuneri suplimentare. Rata dobânzii plătită de bancă pentru aceste conturi este mai mare decât cea pentru un cont curent, însă mai mică decât la un depozit.

În ultima perioadă, băncile au venit cu pachete de cont curent care oferă dobânzi apropiate de cele pentru un cont de economii, în cazul sumelor aflate în contul curent.

Pentru sume mici, contul de economii nu este avantajos

Contul de economii presupune însă și niște costuri, pentru deschidere, dar mai ales de administrare lunară. Odată cu reducerea dobânzilor atât pentru economiile în lei sau valută, pentru sumele mai mici, putem ajunge în situația în care dobânda lunară nu ajunge să acopere nici măcar suma datorată băncii ca și comision de administrare, mai ales că de cele mai multe ori, rata dobânzii la aceste conturi de economii scade odată cu valoarea aflată în cont.

Cele mai mari comisioane de administrare lunară a contului de economii în lei ajung la 4 lei, în cazul conturilor de economii oferite de BCR, Raiffeisen Bank și Alpha Bank.

Aceste costuri trebuie luate în considerare atunci când analizați oportunitatea deschiderii unui cont de economii. Astfel, la un cont de economii cu o dobândă de 3,5% și economii de 1.000 lei, dobânda lunară după plata impozitului este de 2,45 lei, iar dacă comisionul de administrare este de 4 lei pe lună, în loc să acumulați lunar dobânda, după 1 an de zile veți avea în cont doar 981 lei.

Nu la toate băncile aveți de plătit comisioane de administrare a contului de economii, ceea ce este în avantajul deponenților.

Cele mai mari dobânzi oferite în prezent de bănci la conturile de economii în lei ajung la 6 procente, iar pentru euro dobânda poata ajunge până la 3,5%. Rata dobânzii pentru conturi de economii poate să fie diferențiată la unele bănci în funcție de suma depusă în cont, dobânzi mai mari pentru economii mai importante.

Randamentul pe termen lung mai mare decât rata nominală a dobânzii

Un avantaj al plății dobanzii lunar în contul de economii, este acela că dobânda obținută după 1 an de zile este mai mare decât rata dobânzii, datorită efectului dobânzii compuse. Astfel, dacă am depus 10.000 lei în cont la o dobândă de 4%, în a doua lună vom primi dobânda aferentă sumei de 10.028 lei (10.000 lei suma inițiala + 28 lei dobânda pentru prima lună).

Pentru lunile următoare, dobânda nominală se aplică sumei inițiale depuse, la care se adaugă depunerile ulterioare, plus dobânda acumulată.

Analiză realizată de moneycenter.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare