Care sunt costurile unui credit de nevoi personale?

Publicat de actualitati-arad in 27 Mar, 2013 | Parerea ta

credite_nevoi_personale_costuriNevoia urgentă de bani îi face pe unii români să nu se uite cu atenție la costurile unui credit de nevoi personale, mai ales dacă acesta este acordat foarte repede de către bănci, uneori chiar și în 24 de ore de la depunerea completă a documentației în bancă.

Astfel că, uneori, ceea ce contează este doar suma și rapiditatea acordării, costurile fiind atunci mai puțin importante. Acestea însă se fac simțite după câteva luni, când rata lunară începe să fie greu de suportat și mult prea mare în comparație cu cea plătită de colegii de la serviciu.

Dobânda – costul principal al unui credit de nevoi personale

Principalul cost pentru aceste împrumuturi este reprezentat de dobânda aplicată de bancă la credit. Aceasta poate fi fixă sau variabilă. În cazul unui credit de nevoi personale băncile au în ofertă credite cu dobândă fixă pe întreaga perioadă de creditare, care poate ajunge la maxim 5 ani, sau dobândă fixă în primii ani ai creditului.

Dobânda variabilă este influențată de evoluția indicilor Robor, pentru creditele în monedă națională sau Euribor la cele în euro. Dacă la creditele cu dobândă fixă rata lunară nu se modifică pe parcursul derulării creditului, în cazul creditelor cu dobândă variabilă, rata lunară poată să crească sau să scadă în funcție de evoluția acestor indici.

Atenție la comisioanele de acordare și cele de administrare

Pe lângă dobândă mai avem comisioane de acordare sau analiză a creditului, acestea fiind de regulă în sumă fixă, și se plătesc o singură dată la acordarea creditului. Deoarece valoarea acestui comision este fixă, indiferent de valoarea împrumutului, cu cât valoarea împrumutului este mai mică cu atât efortul financiar este mai mare.

De exemplu, pentru un credit de 1.000 lei un comision de 100 lei reprezintă 10% din valoarea creditului, însă același comision aplicat la un credit de 10.000 lei reprezintă un cost de doar 1 procent.

În funcție de oferta fiecărei bănci, acest comision poate fi zero, sau poate ajunge la 200 euro, pentru creditele de nevoi personale în euro.

După modificarea normelor de creditare conform cerințelor BNR de la începutul anului trecut, băncile au renunțat să mai aplice comisioane lunare la valoarea creditului. În schimb, la unele bănci veți regăsi un comision de administrare lunară, calculat ca și procent din valoarea creditului în luna respectivă. Acest comision poate fi zero, sau poate ajunge până la 0.5% în unele cazuri.

Unele bănci mai solicită clienților și încheierea unei asigurări de viață, costul asigurării se ragăseşte apoi în rata lunară, în timp ce altele oferă acest produs gratuit clientului.

Dobânda DAE reflectă costul total al unui credit

Dobânda DAE, reprezintă informația cea mai importantă pentru clientul care dorește să acceseze un credit de nevoi personale. Dobânda DAE cuprinde pe lângă rata dobânzii și celelalte comisioane de acordare și de administrare, eventualele costuri cu asigurarea, plus alte costuri cu administrarea contului curent, cumulând astfel toate costurile creditului într-un singur indicator.

Pentru a compara ofertele de la mai multe bănci este necesar să ne uităm la această valoare, și nu numai la rata dobânzii, deoarece unele bănci pot oferi o dobândă mică și comisioane de acordare și administrare mari, în timp ce la altele singurul cost este dat de rata dobânzii.

Analiză realizată de moneycenter.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare