Ziarul electronic al arădenilor

Capodopere clasico – romantice la Filarmonica de Stat Arad

afis 8 septembrie 2016Wolfgang Amadeus Mozart, geniul muzicii secolului al XVIII-lea şi Felix Mendelssohn Bartholdy, copilul minune al începutului de secol XIX, se întâlnesc în primul simfonic al lunii septembrie, o lună de avanstagiune, care debutează în seara de joi, 8 septembrie 2016, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar.

Uvertura la opera Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart, celebra portretizare sonoră a personajului care a scandalizat prin comportamentul său întreaga Europă, concepută şi prezentată la Praga în 1797, deschide seara dirijorului Dorin Frandeş, cel care şi-a propus ca teme – partituri, capodopere clasico-romantice ale celor mai îndrăgite secole de artă muzicală.

Este o prefaţă sonoră perfectă pentru mini-medalionul Felix Mendelssohn Bartholdy, compozitorul care a rămas în istoria muzicii cu apelativul de ˝Mozart al secolului al XIX-lea˝, din a cărui creaţie ne rezervăm în interpretarea violonistului Florin Gherghel, surpriza unei prime audiţii absolute, Concertul nr. 1 în re minor pentru vioară şi orchestră, şi odată cu ea, un portret al compozitorului la vârsta de 13 ani. Puternic impregnată de parfumul secolului al XVIII-lea, reamintindu-ne tuturor de faptul că Mendelssohn a fost în mod inerent cel mai clasic dintre romantici, partitura este reprezentativă pentru scriitura sa timpurie, excentrică prin materialul ei melodic şi extrem de concentrată, ca timp de desfăşurare şi virtuozitate.

Inspirată din istoria, arta şi peisajele celei mai muzicale dintre peninsulele continentului, Italiana, cea de a IV-a sa simfonie, acoperă partea a doua a serii de audiţie, încheind prin anvergura şi vivacitatea ei, una dintre cele mai agreabile şi inspirate selecţii simfonice.

Portret – Dorin Frandeș

Născut în 5 mai 1949 la Cluj Napoca, Dorin Frandeş a absolvit Liceul de muzică „Sigismund Toduţă” în 1969, specialitatea pian. A urmat cursurile Academiei de muzică « Gheorghe Dima », studiind la clasa de pian a maestrului Harald Enghiurliu, apoi la clasa de dirijat orchestră îndrumată de maestrul Emil Simon, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie.

În timpul anilor de studii a participat la cursurile de vară ale maestrului Arwid Jahnson (St. Petersburg, Rusia) organizate de Academia de muzică “Franz Liszt” din Weimar.

A participat totodată la numeroase festivaluri pentru tineri dirijori de orchestră (Piatra Neamţ şi Buşteni) organizate de Colegiul criticilor şi muzicologilor din România.

În 1971 a devenit dirijor permanent al orchestrei simfonice din Sibiu şi a fondat în acelaşi an orchestra de cameră Ars Cedonica a Filarmonicii de Stat din Sibiu. Alături de aceste ansambluri a realizat un număr impresionant de concerte (mai mult de 400) în ţară şi străinătate.

Dorin Frandeş a realizat un număr mare de înregistrări speciale pentru posturile naţionale de radio şi televiziune, cu lucrări din repertoriul universal şi românesc. În aceeaşi perioadă a realizat un număr mare de prime audiţii absolute din creaţia românească şi universală.

Începând din 1987 a fost dirijorul permanent al orchestrei simfonice din Arad, iar din 1992 până în 2007, directorul Filarmonicii de Stat Arad. La pupitrul ansamblurilor instituţiei a susţinut numeroase concerte vocal simfonice, simfonice şi educative pentru publicul oraşului Arad şi în străiătate (Ungaria, Germania, Elveţia, Austria, Serbia, Italia, SUA  şi Taiwan).

În 1989 a realizat primul său disc în colaborare cu Casa de discuri Electrecord.

Dorin Frandeş este invitat cu regularitate de toate orchestrele simfonice din România. El a dirijat totodată spectacole de operă la Opera Română din Cluj, la Teatrul liric din Braşov şi Teatrul liric din Constanţa.

Ca şi profesor asociat, a predat muzica la Universitatea de Vest « Vasile Goldiş » şi la Facultatea de teologie Penticostală din Arad, dirijat coral şi orchestraţie la Institutul Biblic Emanuel din Oradea, iar în perioada 1999 – 2000 şi 2002-2003 a condus clasa de orchestră a Facultăţii de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

A fost declarat „Omul anului” pentru anul 1997-1998 de către un institut de specialitate din Marea Britanie.

În 2002 Dorin Frandeş şi-a obţinut doctoratul la Academia de muzică «Gheorghe Dima» din Cluj cu teza «Galaxia Edison Marconi – Modificări ale sonosferei în urma implicării efectelor curentului electric”.

Portret – Florin Gherghel

Absolvent în 2006 al Conservatorului de Muzică din Oradea, Florin Gherghel este prezent pe afişele noastre de concert încă din anii de afirmare, Tribuna Tinerelor Talente fiind cupola sub care tânărul violonist a interpretat acompaniat de orchestra simfonică a Filarmonicii, partituri reprezentative ale repertoriului universal.

Florin Gherghel a studiat vioara la Liceul de artă Sabin Drăgoi, la clasa profesoarei Crina Brad, iar în perioada anilor de facultate s-a bucurat de îndrumarea violonistului Traian Roman, solist al Filarmonicii de Stat Arad. Ca elev s-a făcut remarcat în concursurile naţionale de specialitate, câştigând premii şi poziţii importante.

Membru al Operei Naţionale din Timişoara pe parcursul stagiunii 2005-2006, violonistul este începând din septembrie 2006, angajat al Filarmonicii din Arad.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *