Busuiocul, în topul plantelor aromatice cultivate de români

Publicat de actualitati-arad in 05 May, 2014 | Parerea ta

Busuioc3Românii se arată din ce în ce mai interesaţi de cultivarea plantelor aromatice şi medicinale, iar busuiocul se regăseşte pe primul loc în rândul preferinţelor acestora, urmat de rozmarin, mentă şi salvie, potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de construcţii şi grădinărit.

„Datorită proprietăţilor medicale şi culinare, dar şi a conotaţiilor spirituale şi simbolice pe care le are în cultura noastră încă din cele mai vechi timpuri, busuiocul este una dintre cele mai apreciate plante aromatice din România, aflându-se în fiecare an în topul celor mai vândute seminţe de mirodenii, alături de rozmarin, mentă şi salvie”, a declarat Mugurel-Horia Rusu, directorul general al Hornbach România.

Potrivit afirmaţiilor sale, pe lângă gustul şi aroma inconfundabilă prin care se distinge în preparatele culinare, busuiocul a fost şi una dintre primele plante folosite de români pentru tratarea diverselor afecţiuni precum sunt bolile renale, gripa, rănile sau înţepăturile de insecte.

În acelaşi timp şi menta, recunoscută pentru aroma pe care o dă mâncărurilor şi băuturilor, este o sursă importantă de fibre, proteine, vitamine, acid folic, potasiu, calciu şi mangan.

Alături de busuioc, rozmarin, mentă, levănţică şi salvie, românii mai folosesc şi alte mirodenii, atât în bucătărie, cât şi ca plante medicinale. Printre acestea se regăsesc şi dafinul, coriandrul, oregano, maghiranul sau valeriana.

„Cultivarea plantelor aromatice este favorizată de condiţiile pedoclimatice din România. Mai mult, majoritatea mirodeniilor pot fi plantate atât în grădină, cât şi în ghivece şi nu au nevoie de condiţii speciale de îngrijire, în comparaţie cu alte specii de plante”, a mai spus Mugurel-Horia Rusu.

Acesta a mai adăugat că, în general primăvara, plantele aromatice se curăţă pentru a reîntineri, iar crengile tăiate se păstrează într-un pahar cu apă, urmând ca ulterior să prindă rădăcini şi să poată fi, la rândul lor, plantate. De asemenea, pentru a nu se înmulţi excesiv, este ideal să se amenajeze o zonă specială de creştere doar pentru acestea.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare