Ziarul electronic al arădenilor

Bustul lui Mihai Botez, dezvelit în Parcul Pădurice

Bustul lui Mihai Botez, considerat părintele judo-ului românesc, a fost dezvelit, duminică, la Arad, în prezența unor oficialități locale, dar și a numeroși practicanți ai acestui sport, atât din țară, cât și din străinătate.

Bustul a fost amplasat în Parcul Pădurice, în imediata apropiere a Casei de Cultură a Sindicatelor, locul unde, timp de mai mulți ani, Sensei Mihai Botez a avut sala de antrenament.

Alături de oficialitățile locale, la eveniment au participat invitați din USA, Nepal, Rusia, Ucraina, Ungaria.

„Pentru mine este o mare bucurie și onoare că am reușit să îi îndeplinesc acest vis lui Soke Mihai Botez. Știu cât de mult și-ar dorit să aibă un astfel de bust și o școală de arte marțiale înființată în numele lui și acum cred că de acolo de Sus e foarte fericit, pentru că am reușit să îndeplinim visul”, a declarat Sihan Pavel Milovan, președintele clubului Sportiv Seishi Budo.

Bustul este realizat de sculptorul arădean Dumitru Paina, este confecționat din bronz și a fost donat de clubul Sportiv Seishi Budo orașului Arad.

Tot duminică, a fost programată și dezvelirea unei plăci comemorative în memoria maestrului, la Sala de Sport a Universității „Aurel Vlaicu“ din Arad, care va prelua numele lui Mihai Botez.

Mihai Botez, căruia apropiații îi spuneau Mișa Bacsi, s-a născut pe 31 mai 1922 la Oradea. El a fost ani la rând cel mai bătrân campion mondial de judo din lume. A încetat din viață pe 9 decembrie 2011, la vârsta de 89 de ani, la Arad.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Mihai Botez a ajuns în cele din urmă, ca prizonier al americanilor, într-un lagăr lângă Chalon, în Franța. La un moment dat, el a vrut să participe la cursurile sportive, dar inițial nu a fost acceptat.

Ca să impresioneze cu pregătirea și cu calitățile sale, tânărul Mihai Botez a făcut un pariu pe o ladă de ciocolată, efectuând un salt peste un camion militar. Trei ofițeri, un german, un italian și un japonez, au înțeles potențialul său și l-au luat discipol în artele marțiale.

După război, Mihai Botez s-a mutat la Arad. În 1948 a devenit campion național absolut la gimnastică, iar în 1952 s-a clasat între primii 10 gimnaști ai lumii la Jocurile Olimpice din Finlanda. Însă gimnastica era doar o etapă către desăvârșirea ca judoka.

În 1957 a reușit să înființeze prima secție de judo din țară, Astra Arad, chiar dacă comuniștii nu priveau cu ochi buni acest sport venit din afară, preferând luptele și sporturile considerate tradiționale.

În 1974 a devenit primul antrenor emerit de judo din România, iar la vârsta de 86 de ani (în anul 2008), a fost campion mondial de judo între veterani. A obținut două centuri negre, 8 Dan în judo și 8 Dan în ju-jitsu.

În anul 2006, Mihai Botez a primit titlul de Cetățean de Onoare al Aradului.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.