Ziarul electronic al arădenilor

Bilanț ITM Arad: 66 de accidente de muncă, 23 de morți

Un număr de 66 de accidente de muncă, soldate cu decesul a 23 de persoane, au fost înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad, de la începutul lunii iulie și până în prezent.

Conform unui bilanț al ITM Arad, în ultimă perioadă, în județul Arad a fost înregistrată o creștere accentuată a numărului de evenimente/accidente de muncă, vinovația fiind atât a angajatorilor, cât și a lucrătorilor.

„De la începutul lunii iulie până în prezent au fost comunicate la ITM Arad un număr de 66 de evenimente soldate cu 23 de accidentați mortal, 19 accidentați cu incapacitate temporară de munca și 4 accidentați ușor“, se arată în bilanțul ITM Arad.

Domeniile de activitate în care s-au produs cele mai multe accidente sunt: transporturi terestre și transporturi prin conducte – 18 accidente, construcții de clădiri – 5 accidente, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor – 4 accidente, industria alimentară – 3 accidente, comerâ cu amănuntul, cu exceptia autovehiculelor și motocicletelor – 3 accidente, restaurante și alte activități de servicii de alimentatie – 3 accidente.

„Facem precizarea că, în categoria evenimentelor comunicate intră și cele în care nu au fost înregistrate victime ce necesită o anumită perioadă de incapacitate temporară de muncă, dar s-au produs în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu“, a precizat ITM Arad.

Reprezentanții instituției au mai informat că, în cursul zilei de marți, au fost înregistrate două accidente de muncă mortale, soldate cu trei victime, toate decedate. Unul dintre accidente intră și în categoria accidentelor de circulație, producându-se pe autostrada A1, în apropiere de Fiscut, în care au fost implicate două TIR-uri și s-a soldat cu două victime decedate.

Al doilea accident a avut loc în incinta fostului Combinat Chimic din Vladimirescu, la punctul de lucru al unei societăți comerciale din Săvârșin, care are ca obiect de activitate extracția pietrișului și nisipului, extracția argilei și caolinului. În urma accidentului a murit un bărbat în varstă de 49 de ani, angajat ca și șofer.

„Din comunicarea operativă a evenimentului, trimisă către ITM Arad, reiese că victima a vrut să îndrepte tija de la cala trailerului remorcat la capul tractor al autocamionului pe care îl conducea, a scos bolțul și inclusiv siguranța acestuia, s-a urcat apoi pe cală, în partea din spate a trailerului. A căzut, cala răsturnându-se peste el, strivindu-i pieptul și mâna stângă. A fost transportat la spital, unde a decedat“, a informat ITM Arad.

Inspectorii de muncă efectuează cercetări pentru elucidarea împrejurărilor și stabilirea cauzelor care au condus la producerea evenimentelor.

ITM Arad atrage atenția atât angajatorilor, cât și angajaților că nerespectarea normelor de securitate a muncii, a instrucțiunilor de lucru, pot atrage consecințe deosebit de grave, inclusiv din punct de vedere legal, deoarece, conform Noului Cod Penal, neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar daca fapta este săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.