Bătaie pentru mâncare la Festivalul Cătlanelor

Publicat de actualitati-arad in 25 Aug, 2013 | Parerea ta

IMG_1864GALERIE FOTO Aproximativ 5.000 de porţii de mâncare, printre care și tocănița potenței, au fost preparate şi servite, duminică, la Festivalul Cătlanelor, iar bucătarii din Ungaria au cerut ajutor jandarmilor, pentru a-i proteja de cei care stăteau la rânduri și care erau pe punctul de a răsturna mesele în înghesuiala creată.

Festivalul a fost organizat la Ștrandul Neptun, în cadrul manifestărilor pregătite pentru Zilele Aradului.

Cei care au mers la festival pentru o porție de mâncare s-au aşezat la rânduri cu două ore înainte ca bucătarii să-și termine treaba. 

La ediţia din acest an a festivalului, la cele 24 de cătlane puse la dispoziţie de organizatori, au fost preparate diverse tocăniţe, iahnii şi mâncăruri pe bază de peşte.

„Am primit 700 kg de carne, sponsorizare de la o firmă, din care s-au preparat aproximativ 5.000 de porţii de tocăniţe şi gulaşuri. Fiecare echipaj care a preparat mâncare şi-a adus atât ingredientele, cât şi condimentele proprii, pe care le-a folosit la prepararea mâncărurilor”, a spus Zoltan Lovas, unul dintre organizatorii Festivalului Cătlanelor.

Printre cei care au preparat diverse mâncăruri la festival au fost cei de la primăriile Arad, Covăsînț, Zăbrani și Felnac, medicii de la Patronatul Medicilor de Familie, reprezentanții unor asociații și fundații, dar și bucătari din Ungaria, din Elek, Mezohegyes şi Gyula.

Angajaţii primăriilor din Covăsînţ şi Zăbrani au preparat „tocăniţa potenţei“. Bucătar-şef a fost Cristian Drăgan, administratorul public al judeţului Arad, originar din Covăsînţ. „Am folosit doar ingrediente cu proprietăţi afrodisiace, ţelină, ceapă, carne de vânat. Nu am pus niciun strop de apă, ci doar vin alb și roșu”, a spus Cristian Drăgan.

Cei de la Patronatul Medicilor de Familie din Arad, conduși de preşedintele lor, Adrian Dărăbanţu, au preparat chilli con carne.

Cristian Borod, alias „Bucătarul maniac“, a preparat în acest an un gulaş din carne de porc cu cartofi şi ciuperci.

La „cătlanul sudorilor” s-a preparat o tocăniţă „sudorească”, din carne de porc şi vânat. Marin Crişan, președintele Asociației Sudorilor din Arad, a spus că tocana sudorilor este consistentă şi conţine foarte multe calorii, pentru că sudorii muncesc din greu şi trebuie să mănânce mult şi bine.

Membrii Asociaţiei „Port Arthur” au pregătit la acest festival o ciorbă din cinci feluri de peşte.

Reprezentanţii Primăriei Felnac, alături de care s-a aflat şi primarul Nicolae Selegean, au preparat o „tocană de Felnac”, picantă, „ca să ardă colesterolul“. Cei de la Primăria Arad, care au beneficiat de ajutor din partea angajaţilor Cantinei Municipale, au preparat, în mai multe cătlane, fasole cu ciolan.

În premieră la Festivalul Cătlanelor de la Arad, Uica Mihai, cunoscut și pentru emisiunile culinare pe care le realizează la televiziunea naţională, a preparat un cătlan cu szekely gulyas (varză cu carne) şi un cătlan cu o tocăniţă vânătorească din pulpă de porc, vinete şi dovlecei.

Bucătarii din Ungaria s-au prezentat la festivalul de la Arad cu mâncăruri peparate după reţete tradiționale.

Cei de la Gyula au preparat o tocană din pulpă de porc, care, cu o zi înainte a câştigat marele premiu la un festival culinar din Ungaria. Bucătarii din Elek, alături de care a fost prezent şi primarul oraşului, au pregătit un gulaş de porc cu tăiţei, iar cei de la Mezohegyes au preparat, de asemenea, o tocană tradiţională, din carne de porc.

La standurile bucătarilor din Ungaria s-au format primele și cele mai lungi cozi.

În momentul în care organizatorii au anunţat că mâncarea poate fi servită, cei prezenţi la Ştrandul Neptun au început să se înghesuie şi să se împingă certându-se şi înjurându-se.

Cozile s-au întins pe câteva zeci de metri, la fiecare cătlan, iar bucătarii din Ungaria au solicitat ajutorul jandarmilor, deoarece cei care stăteau la rând au început să se îmbrâncească şi să se injure pentru o porție de mâncare.

Până când bucătarii maghiari au reușit să împartă porțiile de mâncarem cei aflați la rânduri au fost supravegheați de jandarmi, care au fost nevoiți să intervină pentru a calma spiritele celor care se îmbrânceau și care erau să răstoarne mesele.

Ceaunele au fost golite foarte repede, mai ales că unii dintre cei prezenți la ștrand și-au adus de acasă castroane, oale şi alte recipiente, pentru a-şi lua cât mai multă mâncare.

Preţul unei porţii de mâncare a fost de 3 lei, fondurile obţinute urmând să fie donate instituţiilor de protecţie socială.

text&foto: actualitati-arad.ro

AICI FOTO DE LA FESTIVALUL CATLANELOR 2013

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare