Băsescu: „Guvernul Ponta a început greşit procesul de regionalizare“

Publicat de actualitati-arad in 05 Aug, 2013 | Parerea ta

Traian-BasescuPreședintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Guvernul Ponta, şi în special ministrul Liviu Dragnea, au început greşit procesul de regionalizare, iar modul cum abordează membrii Executivului lucurile, îţi dă impresia că este o federalizare”. 

„Actualul Guvern şi domnul ministru Dragnea în mod deosebit au început greşit pentru că au început de la vârf spre bază, în loc să înceapă de la bază spre vârf. Am văzut chestiunile ridicole în care baronii judeţeni se băteau care să fie şefii regiunii. Asta a arătat cât de puţin înţeleg din nevoia de reorganizare administrativ-teritorială”, a spus şeful statului, la Digi 24.

Băsescu a precizat că trebuia declanşat un proces de comasare a comunelor şi a instituţiilor descentralizate din teritoriu.

„Avem trei mii şi vreo două sute de comune. Doar circa 1.000 sunt viabile economic, deci trebuia să fie declanşat un proces de comasare a comunelor în aşa fel încât toate să se poată auto susţine, dincolo de crearea arhivei unice la nivel de regiune şi computerizată. Comasarea comunelor era un alt element care trebuia făcut. Un alt element care trebuia dus la îndeplinire înainte să apară legea de reorganizare administrativă era comasarea instituţiilor descentralizate din teritoriu (…)”, a explicat Băsescu.

Şeful statului a susţinut că “al doilea scop era debirocratizarea, diminuarea aparatului funcţionăresc care îi ţine în spate cei din producţie”.

Fiind întrebat cum se va face debirocratizarea, când USL spune că regiunea va fi un alt etaj administrativ, preşedintele ţării a spus că aceasta este o altă eroare, iar modul cum abordează lucurile cei din Guvern ne duc cu gândul la o federalizare.

„Asta e o altă eroare. Deja, la cum abordează ei lucrurile, ai impresia că ne gândim la o federalizare, dar asta se loveşte de articolul unu al Constituţiei care spune că România este stat unitar. Aşa cum lasă să transpară din abordările lui Dragnea şi a premierului poţi să înţelegi că se alege preşedintele ăsta al regiunii cu un Parlament regional, cu o autonomie extrem de mare. Păi este greşit, România este stat unitar, iar Guvernul central îşi va menţine tot timpul datorită acestei definiţii capacitatea de a face politici regionale”, a conchis Traian Băsescu.

Preşedintele a mai declarat, luni, că nu crede că se va face reorganizarea administrativ-teritorială, deoarece majoritatea de 70% din Parlament a arătat că este „incapabilă” să genereze progres pentru România.

„Nu cred pentru că nu cred că se va face. Acest uriaş de 70% din Parlament şi-a arătat limitele. Este incapabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă şi o Constituţie modernă care să simplifice instituţiile statului, inclusiv Parlamentul ar fi fost proba că această majoritate uriaşă îşi poate depăşi dimensiunea mică din interiorul majorităţii şi lipsa de viziune. Au probat că nu pot, din păcate, şi România a pierdut o ocazie extraordinară pentru că este foarte puţin probabil să mai ai o majoritate de 70% în următoarele cicluri electorale”, a punctat Traian Băsescu.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Politic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare