Ziarul electronic al arădenilor

Bani pentru pentru studii tehnice la cetăţile Şoimoş şi Şiria

Autoritățile județene intenționează să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea cetăților Șoimoș și Șiria, iar Consiliul Judeţean Arad a alocat din bugetul propriu banii pentru realizarea studiilor necesare în vederea obținerii finanțărilor.

Conform CJ Arad, lucrările finanţate din buget propriu vor presupune studii complexe – topografice, cadastrale, geotehnice, inclusiv intervenţii de natură arheologică, fără care nu se poate realiza nici o investiţie la aceste cetăţi.

„Investiţiile în cele două cetăţi, preluate de Consiliul Judeţean, au fost încă de anul trecut incluse în buget. Pentru obţinerea finanţării din fonduri europene sunt necesari mai mulţi paşi. Anunţul de intenţie a fost publicat în luna decembrie. Banii alocaţi acum nu includ doar studiile de fezabilitate şi proiectul tehnic, ci şi cercetarea arheologică preventivă, ridicările topo, cadastru şi studiu geotehnic. Cele două cetăţi se află în stadiul de procedură tehnică, licitaţie, iar ofertele se vor deschide în 23 martie. Trebuie să ţinem cont că sunt puţini specialişti în ţară care pot efectua asemenea intervenţii de natură arheologică, mai ales că şi natura reliefului este una destul de dificilă”, a declarat arh. Dana Popescu, director executiv adjunct la Direcţia de Investiţii a Consiliului Judeţean Arad.

Consiliul Judeţean doreşte reabilitarea celor două cetăţi, Şoimoş şi Şiria, cu fonduri europene, pentru a fi incluse în patrimoniul istoric al judeţului Arad, cât şi în circuitul turistic.

Consiliul Judeţean Arad a trecut, anul trecut, în administrarea sa cele două cetăţi cu valoare istorică, aflate în ruină, cu scopul de a le restaura cu bani europeni, costurile ridicându-se la 10 milioane de euro.

Autorităţile judeţene speră să poată restaura cele două cetăţi cu fonduri europene, câte 5 milioane de euro pentru fiecare clădire istorică.

Cetatea Şiria, care datează din secolul al XIII-lea, este zidită pe Dealul Cetăţii la 496 m altitudine şi a îndeplinit rol strategic având arondate 110 sate. Cetatea are tuneluri ce au înălţime de 1,9 m şi o lăţime la bază de 1,8 m. Cetatea a aparţinut Familiei Bathory şi a fost ocupată de turci.

Cetatea Şoimoş a fost construită de către o familie nobiliară, iar prima atestare documentară datează din anul 1278. Cetetea a fost asediată de căre răsculaţii lui Gheorghe Doja, a aparţinut printre altele şi familiei Hohenzollern de Brandenburg, a fost ocupată de turci şi a fost sub stăpânirea lui Mihai Viteazul. Părăsită în 1788, zidurile ei s-au transformat treptat in ruine.

CITITI SI: Demersuri pentru restaurarea cetăților Șiria și Șoimoș

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.