Băncile relansează creditele pentru populaţie

Publicat de actualitati-arad in 30 Aug, 2013 | Parerea ta

creditBăncile prognozează, pentru trimestrul al treilea din acest an, scăderea cererii de finanţare din partea companiilor şi creşterea cererii de credite ipotecare, respectiv a creditelor de consum, potrivit unui sondaj privind creditarea companiilor şi a populaţiei, realizat de Banca Naţională a României (BNR).

„Standardele de creditare au fost mai restrictive în trimestrul II, atât pentru finanţarea companiilor, cât şi a populaţiei. Cererea de credite din partea companiilor şi cea pentru credite imobiliare din partea populaţiei s-au diminuat, în timp ce, în cazul creditelor de consum s-a înregistrat o creştere a cererii de credite”, indică sondajul BNR.

Standardele de creditare în cazul populaţiei au fost înăsprite în trimestrul al doilea, atât pentru creditele imobiliare, cât şi pentru cele de consum.

Pentru trimestrul al treilea, instituţiile de credit anticipează o relaxare a condiţiilor de creditare pentru ambele segmente.

„Cererea a scăzut semnificativ în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, înregistrând o creştere pe segmentul creditului de consum, în special datorită evoluţiei pozitive a cererii pentru cardurile de credit. Pe termen scurt, trimestru III, băncile preconizează revenirea cererii de credite imobiliare şi stabilizarea cererii de credite de consum”, se arată în documentul BNR.

Conform băncilor, în trimestrul II, cererea de credite pentru cumpărarea de terenuri şi locuinţe a fost negativă, în ciuda aşteptărilor de stabilizare a acesteia. Pentru perioada următoare (T3/2013), băncile anticipează o creştere a cererii de credite imobiliare noi.

Preţul locuinţelor este perceput de către instituţiile de credit ca fiind în scădere în trimestrul al doilea, iar băncile prevăd că această traiectorie va continua şi în trimestrul III 2013.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare