Băncile acordă tot mai puține credite de nevoi personale

Publicat de actualitati-arad in 13 Feb, 2013 | Parerea ta

credite_nevoi_personale_scadereDupă o creștere a soldului creditelor de consum în a două parte a anului 2011, în 2012 împrumuturile acordate pentru satisfacerea nevoilor de consum a suferit o scădere puternică, de aproape 10 procente.

Aplicarea noilor norme de creditare BNR la începutul anului 2012, care au înăsprit condițiile de acordare a creditelor, în principal pentru cele în valută și pentru consum, a dus la scăderea cererii pentru credite de nevoi personale.

Credite de consum tot mai puține

Creditele de consum reprezintă peste 70% din soldul creditelor acordate în lei, iar în cazul celor în euro se apropie de 50%. În ultimul an însă, rambursările au depășit valoarea creditelor noi acordate, astfel că soldul creditelor de consum a scăzut cu peste 4.000 milioane de lei, la 58.150 milioane lei.

Dacă până în 2008, românii apelau la credite de consum chiar și pentru cumpărarea unei locuințe, prin intermediul unui credit de nevoi personale cu ipotecă, în prezent, această facilitate nu mai este aplicabilă.

Creditul de nevoi personale cu sau fără garanții poate fi acordat pe o perioadă maximă de doar 5 ani, de la 10 ani pentru cele fără garanții și 30 de ani pentru cele cu garanții. În aceste condiții, sumele acordate au scăzut foarte mult, la fel și cererea pentru aceste credite.

În plus, creditul de nevoi personale fără garanții în valută aproape că a dispărut din oferta băncilor, și cum dobânda pentru credite în lei este mai mare decât la euro, românii nu se mai înghesuie să acceseze aceste credite.

Datorită dispariției creditelor de consum în euro și a limitării perioadei de creditare la cele cu ipoteca, care erau acordate în valută, soldul acestora a înregistrat o scădere mai mare față de cele în lei, care sau contractat cu 6% în ultimul an.

Cu toată scăderea înregistrată de creditele de consum, cererea pentru bunurile din import nu a scăzut, importurile sau menținut constante în 2012, românii reușind să găsească resursele pentru achitarea lor.

Prima Casă a susținut creșterea creditelor pentru locuință

Dacă soldul de credite pentru consum a scăzut în ultimii ani cu 6.000 milioane lei, de la 64.000 miliarde lei în 2010, creditul ipotecar a înregistrat creșteri pe fondul cererii de credite Prima Casă cu garanții guvernamentale. Soldul creditelor pentru locuință a avansat la 37 miliarde lei, susținut de împrumuturile în euro care reprezintă 95% din totalul creditelor pentru locuință.

De la apariția programului Prima Casă șoldul creditelor în euro pentru achiziție locuința aproape s-a dublat, majoritatea covârșitoare a creditelor Prima Casă fiind acordate în euro, datorită dobânzii care este la jumătate față de variantă în moneda națională.

În 2012, soldul creditelor ipotecare în lei a crescut cu 21%, datorită restricțiilor impuse de BNR la acordarea de credite ipotecare în valută, cea mai importantă fiind avansul de 25% față de 15% pentru creditele în lei, și a reorientării unor bănci către acordarea doar de credite în lei. Cu toate acestea, românii preferă în continuare creditul ipotecar în euro, în defavoarea celui în lei, chiar dacă astfel sunt expuși la riscul de curs valutar.

Dobânzi mai mici la credite

Dobânda pentru credite de nevoi personale în lei a scăzut în ultimii 4 ani, de la 24% la 15,2%, pe măsură ce dobânzile din piața monetară au scăzut, iar dobândă de politică monetară a BNR a coborât la 5,25%.

Pentru creditele ipotecare în euro, rata dobânzii a înregistrat o scădere de peste un procent în 2012, pe fondul scăderii indicilor Euribor, către valorile minime înregistrate în prezent. Astfel, cei care au în derulare credite Prima Casă beneficiază în prezent de dobânzi DAE de 4,5%, față de aproape 6% în octombrie 2011.

Analiză realizată de moneycenter.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare