Attila Duka a vorbit despre Revoluția din Decembrie 1989

Publicat de actualitati-arad in 11 Dec, 2014 | Parerea ta

attila dukaGALERIE FOTO Attila Duka, unul dintre participanții activi la evenimentele din timpul Revoluției din Decembrie 1989 de la Arad, le-a povestit, joi, elevilor de la Colegiul Economic, câteva dintre momentele trăite în urmă cu 25 de ani.

Attila Duka a făcut mărturisiri în cadrul ultimei conferinţe „Arad. Revoluţie. 25”, organizată de Asociaţia „Arad Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”.

Revoluţionarul le-a povestit elevilor despre viața și problemele arădenilor din timpul regimului Ceauşescu.

„Înainte s-a trăit într-un mediu total neadecvat, nu am avut curent, alimente, căldură. Ani la rând, aceste neajunsuri s-au acumulat, iar în anul 1989, încurajaţi de valul mişcărilor din Europa de Est, românii au ieşit în stradă. Eu, personal, am ieşit în stradă pentru a-i oferi fiului meu, care atunci avea mai puţin de un an, un trai decent”, a spus Attila Duka, care a lăcrimat în fața elevilor în timp ce povestea despre momentele trăite în urmă cu 25 de anir.

Revoluţionarul arădean a fost vizbil emoționat și când a povestit despre momentele în care s-a aflat în stradă, faţă în faţă cu soldaţii înarmaţi şi cu tancurile.

„Înainte de 21 decembrie, împreună cu un grup de prieteni, am împărţit nişte manifeste prin oraş şi am scris pe clădiri lozinci anti-regim. Străzile erau împânzite de agenţi de Securitate. Când am auzit ce s-a întâmplat la Timişoara, în 21 decembrie am ieşit în stradă. Ziua de 21 decembrie a fost foarte grea. Am fost înconjuraţi de militari cu arme, cu muniţie de război, cu taburi blindate”, a relatat Attila Duka.

De asemenea, Duka a mai spus că, în momentul în care a plecat de acasă, fredonând „Deşteaptă-te române”, nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge să se baricadeze într-una din încăperile Palatului Administrativ.

„Cea mai cruntă perioadă a fost noaptea de 21 spre 22 decembrie, când în faţa Palatului Administrativ, oamenii au fost înconjuraţi de USLA-şi. În acea noapte, unii colegi, printre care şi Helmut Dukadam, au adus de la Mănăstirea din Gai lumânări ca să nu stăm pe întuneric. Cred că atunci inconştienţa a fost mai mare decât curajul. Generalul Bădălan a avut sarcina să ne elimine fizic, să ne măcelărească cu baionetele. Elena Pugna, prim-secretarul de atunci al municipiului Arad, s-a împotrivit. După ce am intrat în Palatul Administrativ, în 22 decembrie, Armata a început să tragă şi au murit primii oameni. Aşa au murit Gruber Geza şi Robert Paul Bugyi, foşti elevi ai Colegiului Economic”, a mai spus, printre lacrimi, Attila Duka.

Ultimul eveniment din seria conferinţelor „Arad. Revoluție. 25” va avea loc, joi, 18 decembrie, de la ora 19.00, în Sala Ferdinand din incinta Palatului Administrativ, când vor fi comemorați arădenii care și-au pierdut viața în timpul evenimentelor din Decembrie 1989.

Vor participa urmașii celor decedați, reprezentanți ai asociațiilor revoluționarilor, oficialități locale, oameni de cultură.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare