UPDATE 2: Arteziana de pe Mureș, declarată ilegală

Publicat de actualitati-arad in 12 Feb, 2013 | 6 Commentarii

fantana1-300x176Prefectura Arad consideră că hotărârea Consiliului Local Municipal privind studiul de fezabilitate pentru amplasarea unei fântâni arteziene pe râul Mureș, în zona Ștrandului Neptun, nu este legală.

Ca urmare, Prefectura a anunțat că a transmis Primăriei municipiului Arad o sesizare cu privire la nelegalitatea hotărârii.

„Instituţia Prefectului – judeţul Arad prin Serviciul Juridic şi Contencios Administrativ a examinat din punctul de vedere al legalităţii Hotărârea nr 1/22 ianuarie 2013 a Consiliului Local Municipal, apreciind că aceasta este nelegală. Drept urmare, Instituţia Prefectului a transmis Primăriei municipiului Arad o sesizare cu privire la nelegalitatea hotărârii. Hotărârea nu respectă prevederile art. 2 lit a raportat la dispoziţiile articolului 6 alin 1 şi 2 din legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. De asemenea, prin articolul 3 al hotărârii s-a instituit o condiţie suspensivă privind obţinerea unui aviz, ori este nelegală condiţionarea intrării în vigoare a hotărârii de obţinerea ulterioară a unor avize conforme.

În al treilea rând, în articolul 2 există o formulare echivocă în condiţiile în care autoritatea administrativă nu precizează în mod concret, univoc, care este sursa de finanţare a obiectivului“, a declarat Lucian Cozma, purtător de cuvânt al Prefecturii Arad.

În cursul zilei de marți, Consiliul Local Civic (CLC) a anunțat că a primit răspunsul Prefecturii la solicitarea adresată acesteia prin Alternativa Civică, cu privire la controlul de legalitate pentru hotărârea Consiliului Municipal privind amplasarea fântânii arteziene pe Mureș.

„Prefectura a constatat aspecte de nelegalitate și, în această situație, conform legii, hotărârea «Fântâna Arteziană pe Mureș» trebuie revocată. CLC consideră că toate hotărârile Consiliului Municipal care angajează sume mari de bani din bugetul local sau cele de natură să afecteze major comunitatea locală trebuie supuse dezbaterilor publice. În acest fel, nu doar că se respectă legea, dar se realizează, prin dialog civic, consensul necesar în abordarea și soluționarea problemelor pe care le întâmpină arădenii. Din acest punct de vedere, răspunsul Prefecturii este un pas spre normalitate“, se menționează într-un comunicat de presă remis de CLC Arad.

Totodată, Consiliul Local Civic consideră, în continuare, că „orice proiect care pune în discuție starea actuală sau viitoare a comunității și a orașului nostru, orice proiect care fundamentează viziuni și capacitează energii trebuie realizat prin dialog și consens“.

„Este motivul pentru care, CLC va organiza, în luna martie, o dezbatere pe tema «Arad, Capitală culturală europeană»”, se mai arată în comunicatul de presă.

Proiectul de hotărâre privind studiul de fezabilitate pentru amplasarea unei fântâni arteziene pe râul Mureș a fost aprobat, în 22 ianuarie, în Consiliul Local Arad, însă consilierii USL nu au participat la vot.

În proiectul privind aprobarea studiului de fezabilitate s-a precizat că fântâna arteziană ar urma să fie amplasată între Podul „Decebal“ și podul de pontoane care face accesul la ștrand.Valoarea investiţiei a fost estimată la aproximativ 23.000.000 lei (circa 5 milioane euro).

Conform studiului de fezabilitate, fântâna arteziană amplasată pe râul Mureş ar ocupa o suprafaţă de 3.000 metri pătraţi, având 100 metri lungime şi 30 metri lăţime.

UPDATE

Reprezentanții Primăriei au afirmat că, până marți la orele amiezii, nu au primit încă sesizarea Prefecturii.

„Primăria municipiului Arad nu a primit nicio adresă de la Prefectură cu privire la nelegalitatea Hotărârii Consiliului Local Municipal nr.1/22 ianuarie 2013. Legea transparenţei decizionale face referire doar la proiectele de hotărâre cu caracter normativ, care reglementează anumite situaţii, cum ar fi regulamentul de parcare în municipiul Arad, ceea ce nu este cazul de faţă. De asemenea, formularea echivocă în ceea ce priveşte finanţarea obictivului, la care fac referire reprezentanţii Prefecturii, este standard şi se regăseşte în toate proiectele de hotărâre supuse votului consilierilor locali“, a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.

UPDATE 2

Primăria Arad: „Prefectura n-a făcut nimic pentru Arad“

Constatăm din nou cu regret faptul că preocuparea Prefectului de a inventa pretexte împotriva unor decizii ale Consiliului Local Municipal Arad este prioritară în față susținerii intereselor arădenilor.

Prefectura nu s-a arătat preocupată de finalizarea construcției pasajelor de pe șoseaua de centură a Aradului  DN7, care crează probleme penibile de trafic atît arădenilor cît și celorlați șoferi care intră sau ies din România, fondurile alocate de Guvern în bugetul acestui an fiind doar pentru acoperirea datoriilor de anul trecut.

Prefectura n-a făcut nimic pentru Arad nici în ceea ce privește alocarea finanțării pentru lucrările asumate de Guvernul României în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastucturii  deși administrația locală și arădenii care circulă și locuiesc pe cele 27 de străzi aflate acum în administrarea Ministerului Dezvoltării solicită de mai mult de jumătate de an respectarea angajamentelor executivului.  (Vezi lista străzilor conf protocolului de predare prin HCLM nr.84/ 2011 http://www.primariaarad.ro/files/hotariri/h6167.pdf)

În timp ce în sertarele Prefecturii  zac din vara anului 2012 documentele care trebuiau transmise cât mai urgent Guvernului pentru a obține clădirea de pe strada Mărășești pentru elevii școlii gimnaziale « Mihai Eminescu», reprezentantul Guvernului în teritoriu consumă resurse și energie forțând să declare «nelegal» un proiect local considerat oportun CLM, dar aflat doar în faza incipientă și a cărui realizare va fi posibilă peste câțiva ani  cu fonduri europene.  Referitor la obiecţiile de legalitate invocate  cu privire la aprobarea studiului de fezabilitate al obiectivului «Fântână arteziană pe râul Mureş» prin HCLM nr.1/ 2013 Secretarul municipiului Arad, d-na Lilioara Stepănescu  face următoarele precizări:

Conform Legii 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art. 36 alin. (4) lit.”d”, coroborat cu art. 44 alin. (1) din Legea 273/2006, legea finanţelor publice locale, lucrările publice nu pot fi realizate decât după aprobarea de către Consiliul Local a  unei documentaţii tehnico-economice. De la data intrării în vigoare a Legii nr.52/2003, legea transparenţei decizionale în activitatea administraţiei publice, Municipiul Arad s-a situat consecvent printre  primele oraşe din ţară în privinţa actelor normative aduse la cunoştinţă publică potrivit  acestei proceduri speciale.

Prestigioşi exponenţi ai societăţii civile din România au  calificat deseori ca excepţional interesul Municipiului Arad pentru transparenţa decizională, indicatorul “număr de proiecte de hotărâri” şi cel privind diversitatea proiectelor supuse procedurii, numărul şi amploarea dezbaterilor publice aducând argumente în plus în favoarea acestei aprecieri.

Documentaţiile tehnico-economice au fost supuse  procedurii de transparenţă  odată cu aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Municipiului Arad.

După o  simplă trecere în revistă a listei proiectelor publicate conform legii transparenţei pe site-urile primăriilor din marile oraşe se constată  că  documentaţiile tehnico-economice de tip studiu de fezabilitate sau proiect tehnic nu se regăsesc înscrise pe această listă.

În ceea ce priveşte  sursa de finanţare indicată în conţinutul hotărârii, în toate studiile de fezabilitate aprobate până în prezent a fost inserată obligatoriu prevederea potrivit căreia finanţarea se asigură din bugetul local şi/sau alte surse atrase. În această hotărâre, accentul cade pe alte surse, fără a se exclude însă cofinanţarea din bugetul local.

Chiar şi în cazurile în care Municipiul a beneficiat în mod preponderent  de finanţare nerambursabilă din fonduri comunitare,  s-a impus obligatoriu şi o contribuţie prin cofinanţare din bugetul local,  conform regulii banilor europeni.

Menţionarea surselor de finanţare în mod alternativ sau cumulativ  nu contravine spiritului legii finanţelor publice locale. Dimpotrivă, legiuitorul are în vedere posibilitatea utilizării mai multor surse de finanţare. Art.44 alin. (1) Documentaţiile tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii noi, a căror finanţare se asigură integral sau în completare din bugetele locale, se aprobă de către autorităţile deliberative.

Referitor la  aprobarea sub condiţie suspensivă a hotărârii, până la obţinerea avizelor conforme prevăzute de Legea apelor, hotărârea nu creează efecte juridice decât în măsura în care pot fi declanşate  demersuri legale de accesare a unor surse de finanţare internaţională, într-un termen cât mai scurt cu putinţă, oferind administraţiei cadrul şi oportunitatea  de a depune documentaţii preliminare în acest sens.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biroul de presă al Primăriei Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

CITITI SI:

Fântână arteziană, amplasată pe râul Mureș

Fântâna arteziană de pe Mureș, un nou episod

Cum va arăta fântâna arteziană de pe Mureș

Argumentele lui Falcă pentru fântâna arteziană pe Mureș

Share Button

comentarii

6 comments

 1. dan cristi says:

  nu vreau fantani

 2. gigi says:

  Ma bucur ca prefectura sesizeaza aceste nereguli era cazul ca Falca sa nu-si mai faca de cap si sa faca ce vrea el in acest oras.

 3. sarasus says:

  mi se pare normale astfel de demersuri din partea institutiei prefectului! ca numai de fantani nu are nevoie acum municipiul!

 4. lazarus says:

  Cea mai mare bucurie si realizare ar fi sa scapam de acest primar ipocrit care isi urmareste doar propriile interese.

 5. canator says:

  intr-o carte ce a aparut recent,primarul nostru semneaza cuvintul inainte ridicind in slavi frumusetea si meritele pe care canotajul aradean le are in istoria sportului romanesc.CANOTAJUL ARADEAN care de cind se stie si-a avut leagan si loc de desfasurare pe MURES!
  Acelasi primar viseaza o fintina exact acolo unde,in felul acesta,ar urma sa moara si ultimele licariri ale acestui sport ce a facut legenda in Arad si a pus Aradul pe harta mondiala a canotajului.
  Aferim!

 6. danzarad says:

  Postaci si cretini.In loc sa accesam fonduri europene nerambursabile si sa ne infrumusetam orasul stam sa ne certam.Daca asteptam dupa banii de la guvern va anunt ca robinetul nici macar nu va picura in urmatorii 4 ani.

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare