Ziarul electronic al arădenilor

Aradul va deveni un oraş nepoluant luminotehnic

Sistemul de iluminat public din municipiul Arad va fi extins și modernizat în cadrul unui proiect în valoare de peste 5,5 milioane lei, finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

Reprezentanții municipalității și cei ai SC Elba Com SRL au semnat, marți, contractul de proiectare și execuție a lucrărilor aferente proiectului „Iluminat public cu LED în Municipiul Arad”, finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

Lucrările vizează extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public prin instalarea a 3.114 puncte luminoase cu leduri care vor fi amplasate astfel:

-2.541 puncte luminoase în cartiere și în zonele industriale (Centru – 1.111 puncte luminoase, Sânicolaul Mic – 600, Drăgășani – 284, Funcționarilor – 246, Zona Industrială Arad Vest – 172, Zona Industrială Arad Est – 126)

– 298 puncte luminoase în 70 de locuri de joacă din cartiere

– 185 puncte luminoase pe trei străzi de pe șoseaua de centură: str. Ovidiu (secțiunea dintre str. 6 Vânători și Calea Zimandului), str. Tenețchi (secțiunea cuprinsă între străzile Câmpineanu și Dunării) și  str. Tribunul Corcheș

– 90 puncte luminoase pe coronamentul digului râului Mureș, în zona cuprinsă între Podul Decebal și Podul Traian.

Valoarea totală a contractului de lucrări este de 5.548.785 lei (cu TVA), iar termenul de execuție este de 15 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Romulus Povian, director general ELBA Com, a afirmat că după implementarea acestui proiect, Aradul va fi în totalitate iluminat cu led-uri.

„Privind la nivel naţional, eu consider că este o mare realizare că Primăria Municipiului Arad a reuşit să realizeze un asemenea obiectiv. Astfel, putem spune că după modernizarea celor 3.114 puncte luminoase, municipiul Arad va fi în totalitate iluminat cu led-uri. Vorbim despre eficientizare. Reducerea consumului de energie electrică per ansamblu pe acest proiect va fi în medie de 62%, ceea ce este foarte mult. Aradul devine astfel un oraş nepoluant luminotehnic. Mai mult decât atât, până la sfârşitul anului, cred că municipiul Arad este singurul din ţară care are în totalitate telemanagementul pe punct luminos”, a declarat Romulus Povian, director general ELBA Com.

Conform municipalității, noul sistem de iluminat public cu LED va genera costuri de întreținere mai mici, fiind mai economic decât cel clasic și, totodată, va contribui la îmbunătățirea calității mediului.

„Aradul se numără printre cele patru orașe din țară (alături de Cluj-Napoca, Brașov și Suceava) care beneficiază de finanțarea unor proiecte locale în domeniul energiei și dezvoltării durabile, în cadrul Obiectivului 1 al Ariei de Concentrare 4 – «Îmbunătățirea mediului înconjurător» din cadrul Programului de Cooperare Elvețiano – Român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse“, se menționează într-un comunicat de presă remis, marți, de Primăria Arad.

„Pentru mine acest proiect închide un capitol început în 2004, anul în care Aradul licita pentru prima dată un serviciu de intervenţie şi dezvoltatre a iluminatului public. Nu ştiu câţi îşi amintesc cum arăta Aradul în 2004, câte puncte luminoase erau atunci şi ce consum de energie aveam în perioada respectivă. Putem spune că, în 16 ani, peste 15.000 corpuri de iluminat vor fi reabilitate. Aradul va deveni un oraş iluminat ecologic”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, după semnarea contractului.

Viceprimarul Levente Bognar consideră că Aradul intră în reţeaua oraşelor care pun accent pe condiţiile de mediu.

„Consider că acest proiect ne-a dat ocazia să gândim altfel în aceşti ani, ţinta fiind pusă pe reducerea emisiilor. De altfel noi am intrat în reţeaua oraşelor care pun accent pe condiţiile de mediu, împreună cu finanţatorii din partea Fondului Elveţiano-Român”, a spus Levente Bognar.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.