Aradul se află printre județele cu minore instituționalizate rămase gravide

Publicat de actualitati-arad in 18 Jun, 2013 | Parerea ta

minoAproape 200 de minore instituţionalizate au rămas însărcinate în perioada ianuarie 2012 – mai 2013, iar 165 dintre ele, printre care patru între 10 şi 13 ani, au ales să nască, potrivit datelor centralizate de Direcţia pentru Protecţia Copilului din MMFPSPV şi solicitate de agenţia Mediafax.

Din datele comunicate de direcţiile judeţene de asistenţă socială şi protecţia copilului Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) rezultă că în perioada ianuarie 2012 – mai 2013, 165 de minore din sistemul de protecţie specială au născut, iar 19 au făcut întrerupere de sarcină.

Astfel, în 2012, au născut 116 fete, trei dintre ele având între 10 şi 13 ani, iar alte 12, majoritatea de peste 14 ani, au făcut avort.

În perioada ianuarie – mai 2013, au născut 49 de minore instituţionalizate, una având până în 14 ani, iar şapte au făcut avort, una fiind din grupa de vârstă 10 – 13 ani.

Potrivit datelor transmise agenţiei Mediafax, în 2012, judeţele cu cele mai multe cazuri de minore care au născut au fost Iaşi, Maramureş, Arad, Timişoara, Mureş, Cluj, Constanţa, Galaţi, fiind înregistrate cel puţin câte cinci minore care au devenit mame.

În perioada ianuarie-mai 2013, judeţele Timiş, Cluj, Arad şi Iaşi au avut în evidenţă trei sau peste trei mame minore care au născut.

Reprezentanţii direcţiei de specialitate din MMFPSPV susţin că sunt şi situaţii în care fetele sunt preluate în sistemul de protecţie specială deja însărcinate, din familie.

În cazul în care o tânără instituţionalizată rămâne însărcinată, reprezentanţii direcţiei anunţă Poliţia şi se fac verificări pentru a se stabili în ce context s-a întâmplat acest lucru, iar dacă partenerul este adult, acesta răspunde penal.

Direcţia pentru Protecţia Copilului din cadrul MMFPSPV precizează că tinerii din sistemul de protecţie sunt consiliaţi pe probleme care ţin de viaţa sexuală de către medicii şi psihologii din sistemul de protecţie specială, în a căror sarcină intră inclusiv asigurarea acestui tip de serviciu.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Social

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare