Aradul multicultural, prezentat în Parlamentul European

Publicat de actualitati-arad in 10 Feb, 2013 | Parerea ta

peMunicipiul Arad va fi promovat în Parlamentul European, într-o acțiune  organizată în perspectiva obținerii titlului de Capitală Culturală Europeană 2021.

Evenimentul, ai cărui inițiatori sunt primarul Aradului,Gheorghe Falcă, și europarlamentarul Iosif Matula, este prima acțiune publică de amploare destinată promovării candidaturii Aradului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021.

„Arad, cetate europeană a diversităţii culturale” este un eveniment care va fi organizat în data de 5 martie, la Bruxelles, în sediul Parlamentului European.

Manifestarea din Parlamentul European va cuprinde o expoziţie de picturi şi fotografii, având ca generic „Aradul cultural – expresie a coexistenţei interetnice”, precum şi prezentarea a două filme documentare despre tradiţiile, viața şi cultura numeroaselor etnii care şi-au pus amprenta pe istoria și pe prezentul Aradului.

Tot în cadrul acestui eveniment va avea loc şi o degustare de produse gastronomice tradiţionale şi vinuri din Podgoria Aradului.

„Aradul a dovedit de-a lungul istoriei sale că este un model de multiculturalism şi multietnicitate, acestea fiind printre primele argumente cu care intrăm în competiţia pentru obţinerea titlului de «Capitală Culturală Europeană – 2021». Prin acest eveniment, la Bruxelles dorim să ne facem cunoscuți în faţa Europei ilustrând tradițiile și valorile Aradului, aflate în esența spiritului european”, a afirmat Gheorghe Falcă.

La rândul său, Iosif Matula, europarlamentarul iniţiator al acţiunii din capitala Uniunii Europene, a explicat de ce susţine demersul Aradului de a deveni capitală culturală europeană.

„Aradul merită o promovare europeană şi internaţională. Nu o spun doar dintr-un spirit subiectiv, fiind arădean, ci cred în modelul Aradului între oraşele româneşti, un model de coabitare a mai multor etnii, fiecare cu  exprimarea sa culturală specifică. Evenimentul de la Bruxelles, de la începutul lunii viitoare, este un pas important de prezentare a Aradului în plan internaţional”, a spus europarlamentul Iosif Matula.

Primarul Falcă a menționat că pentru această competiţie vor fi alocați bani în bugetul local pentru firma de consultanţă care va finaliza proiectul care trebuie depus în vederea obținerii titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. „Un mesaj important de începere a acestei competiţii vrem să-l dăm de la Bruxelles“, a spus primarul Arad.

Iosif Matula a mai spus că, în perioada următoare, în Parlamentul European vor fi transmise informații despre Arad

„În aceste săptămâni, pe toată întinderea Parlamentului European va exista, inclusiv vizual, acel mesaj «Arad – cetate multiculturală». Va exista o corespondenţă în care noi trimitem informaţii oficiale despre Arad, nu numai spre cei 751 de europarlamentari, ci şi spre Comisia Europeană, spre forurile europene, spre partea de cultură – educaţie a Comisiei Europene. Vor fi mesaje repetate în care se va vorbi despre Arad. În acest moment, cel mai important este să se oprească europarlamentarii acolo, dar şi alţi reprezentanți din Comisia Europeană, şi să-şi pună un semn de întrebare: «Ce-i cu Aradul ăsta?»“.

La manifestarea din Parlamentul European va participa și ambasadorul României la Bruxelles, ES Ştefan Tinca.

De asemenea, vor fi prezenți europarlamentari și membri ai Comitetului Regiunilor, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură europene.

CITITI SI:

Aradul vrea să fie Capitală Culturală Europeană în 2021

Cum poate fi Aradul Capitală Culturală Europeană în 2021

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare