Aradul în viitor: fântâni cibernetice, parcări și spații verzi noi

Publicat de actualitati-arad in 03 Feb, 2013 | Parerea ta

DSC_0379Primăria Arad va implementa, în următorii ani, două mari proiecte, care constau în regenerarea urbană a unor zone mari din oraş și punerea în valoare a clădirilor importante și a unor monumente.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunțat că banii pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru cele două mari proiecte vor fi încluși în bugetul local pentru acest an, iar lucrările ar putea începe în 2014.

Falcă a precizat că proiectul privind regenerarea urbană vizează 8 zone mari din municipiul Arad. Astfel, în proiect vor fi incluse zona centrală, zona Podgoria, trei zone din cartierul Micălaca, două zone în cartierul Aurel Vlaicu şi una în zona de legătură dintre cartierele Alfa şi Confecţii.

„Regenerarea urbană înseamnă o regândire a spaţiilor verzi din zonele menţionate. Înseamnă o regândire a ceea ce înseamnă traseele de drumuri, trotuare, parcările dintre blocuri. Înseamnă și punerea în legătură directă a pistelor de biciclete cu actualele trasee, având ca document studiul de trafic al municipiului Arad. Noi sperăm ca în acest an să se finalizeze studiul de fezabilitate, astfel încât, în anul 2014, să începem execuția măcar într-una din cele 8 zone“, a spus Gheorghe Falcă.

Primarul a mai menționat că în cele 8 zone vor fi înființate și locuri de joacă pentru copii, rampe ecologice, dar vor fi refăcute și suprafeţele dalate. De asemenea, vor fi reamenajate spaţiile verzi şi vor fi amenajate spaţii de recreere.

Cel de-al doilea mare proiect prezentat de primar are în vedere punerea în valoare a clădirilor, monumentelor de for public şi piaţetelor din oraş. Falcă a afirmat că prin acest proiect se dorește și pregătirea Aradului pentru a deveni Capitală Culturală Europeană, în anul 2021.

Pentru punerea în valoare a monumentelor a fost deja lansată tema de proiectare și procedura pentru desemnarea arhitecților.  În acest an, specialiștii sunt chemați să găsească soluțiile de reamenajare urbanistică a celor mai importante locații din zona protejată a municipiului Arad, pentru a pune în valoare monumentele de for public și patrimoniul construit.

În conceperea proiectelor, urbaniștii vor trebui să îmbine elemente și simboluri definitorii pentru identitatea Aradului. Propunerile arhitecților vor fi transpuse în practică în două etape, o etapă până în 2020, în cadrul pregătirilor pentru proiectul Capitala Culturală Europeană, iar etapa a doua, cu finalizare până în anul 2030.

„Majoritatea  acestor  monumente  cu valoare istorică, artistică sau arhitecturală se află în zona centrală a municipiului. Pentru punerea acestora în valoare este necesar a se îmbina cele trei elemente care definesc în cel mai original mod oraşul:  apa, focul şi lumina. Există 18 zone și ne-am consultat cu firme de consultanţă din Barcelona, pentru a gândi o astfel de dezvoltare. Suntem în faza în care licităm acest studiu, pentru a pune în valoare zonele, atât din punct de vedere arhitectural, cât şi din punct de vedere a iluminatului arhitectural, a spaţiilor publice pentru posibile evenimente cultural artistice“, a anunțat primarul Aradului.

Falcă a menționat și zonele vizate de proiect. Este vorba de Palatul Cultural şi zona din jurul instituției, Palatul Administrativ, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Consiliul Judeţean cu Parcul Pădurice, Stația CFR, malul Mureşului, Parcul Reconcilierii româno-maghiare cu Turnul de Apă, Piaţa Arenei, Piaţa „Avram Iancu“, Piaţa Catedralei, strada Preparandiei cu Biserica Sârbească şi parcul din zonă, strada Cozia cu Sinagoga, strada Episcopiei, strada Mihai Eminescu, Parcul „Eminescu“, zona stadionului UTA.

În tema de proiectare se menționează că: „Majoritatea  acestor  monumente  cu valoare istorică, artistică sau arhitecturală se află în zona centrală a municipiului.  Pentru punerea acestora în valoare este necesar a se realiza mai multe  fântâni arteziene care să îmbine  cele trei elemente care definesc  în cel mai original mod oraşul:  apa, focul şi lumina“.

„Fântânile pot fi ornamentale, muzicale, arhitecturale, cibernetice, cu jocuri de  apă, lacuri artificiale, fântâni artistice, torente de apă  laminare, fântâni unicat specifice fiecărui loc. Aceste fântâni prin culoare, lumină, sunet pot atrage public spre aceste obiective dând astfel viaţă zonelor istorice şi de agrement ale municipiului Arad care, în ultimul timp, au fost uitate de locuitori la concurenţa malurilor. Prin amplasarea fântânilor în parcuri  pot fi atraşi locuitorii şi  la rândul lor turiştii să petreacă  câteva ore  în aer liber“, se mai arată în tema de proiectare.

Zonele sau clădirile menţionate pot fi suplimentate cu alte obiective, pe care proiectantul le consideră că pot fi puse în valoare, se menționează în documentația temei de proiectare.

Cele două mari proiecte sunt prevăzute să fie realizate cu bani de la bugetul local și/sau fonduri europene.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare