Arad – al doilea oraş al Revoluţiei din Decembrie ’89

Publicat de actualitati-arad in 21 Dec, 2014 | Parerea ta

apoteotic-300x225VIDEO „În Revoluţia din Decembrie 1989 din România au fost seceraţi de gloanţe 1.104 persoane de toate vârstele, în special tineri. Dintre acestea, 24 sunt arădeni, din care 19 au fost împuşcaţi la Arad, 5 la Timişoara, Bucureşti şi Turda.

Dintre tinerii care şi-au pierdut viaţa în Revoluţie la Arad, patru erau originari din alte localităţi ale ţării. Celor 1.104 decedaţi li se mai adugă 3.352 răniţi, între care şi 38 de arădeni“, (Emil Şimandan – Întrebătorul din Agora – în amintirea eroilor martiri ai Revoluţiei de la Arad, vol al II-lea).

În Arad, spiritul Revoluţiei a pornit de la Întreprinderea de Orologerie Industrială (IOI), unitate unde media de vârstă a angajaţilor era, la vremea respectivă, de numai 21 – 22 de ani.

Veştile despre tragedia Timişoarei au ajuns foarte repede în Arad, iar tinerii de la Orologerie nu au putut sta cu mâinile în sân. În dimineaţa zilei de 19 decembrie, la ora 8.00, a fost oprit lucrul, pentru cinci minute, în totalitate în secţiile uzinaj, sculărie, mecanic-şef.

Parţial, lucrul a fost oprit şi în alte compartimente ale fabricii. A fost felul în care tinerii de la IOI au decis să protesteze faţă de moartea protestatarilor de la Timişoara.

Până la ora 12.00, au mai avut loc încă trei astfel de întreruperi ale lucrului, fãră să se înregistreze nici o violenţă.

A doua zi, în 20 decembrie, chiar la ora 7.00, se întrerupe curentul electric în fabrică. Pana durează o oră, iar la numai două minute de la revenirea curentului electric, acesta este luat din nou, până la ora 8.30.

Între timp, muncitorii se adună în grupuri şi discută între ei despre cele petrecute la Timişoara. În IOI este linişte. Liniştea dinaintea furtunii.

Joi, 21 decembrie. Muncitorii de la secţia sculărie a IOI refuză să înceapă lucrul. În urma unei scurte discuţii purtate cu conducerea fabricii, muncitorii ies în curte. Lor li se alătură şi secţiile uzinaj, mecanic şef, montaj, automate şi TESA, curtea fiind umplută cu două sute de oameni.

Nu se mai putea da înapoi şi nici nu se dorea acest lucru: oamenii ies în stradă şi pornesc în marş spre cea mai apropiată fabrică, cea de strunguri.

Aici nu li se permite accesul în curte, iar muncitorii (cărora li s-au alăturat vreo 30 de angajaţi de la “Strungul”) pleacă înspre fabrica UTA.

Şi aici porţile sunt închise. Protestatarii pleacă mai departe, oprindu-se la Uzina de Vagoane. Aici li se permite accesul în curte, iar vagonarii se alătură celor de la IOI.

Tăvălugul s-a pornit. Nimic nu a mai putut să-i stea în cale. Aradul a devenit cel de-al doilea oraş liber al României.

Eroi martiri în Revoluţia din decembrie ’89: Almen Werner; Bute Ioan Bugy; Robert Crişan; Aurel Cerişan; Vasile Cojocaru; Ladislau Cosma; Marius Clepe; Ioan Gheorghe; Don Radu; Duma Pavel; Dumitraşcu Costel; Gruber Geza; Hartman Marin; Alfred Herbei; Cristian Lile; Cristian Lucaciu; Octavian Lukacs; Zoltan Ştefan; Mada Flavius; Nicolcioiu Sorin; Puşcîu Adrian; Victor Rănoiu; Gelu Iustinian; Safaleru Andrei; Suciu Sorin; Toth Sandor.

CITITI SI: Eroii martiri ai Revoluției din ’89 au fost comemorați

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare