Arădeni în vizită la Parlamentul European

Publicat de actualitati-arad in 09 Mar, 2013 | Parerea ta

Picture 076GALERIE FOTO Delegația care a reprezentat Aradul la acțiunea de promovare a candidaturii Aradului pentru titlul de Cetatea Culturală Europeană în 2021, eveniment desfășurat în Bruxelles a făcut și o vizită în Parlamentul European.

Grupul arădenilor, format din peste 50 de reprezentanţi ai minorităților etnice, artiști plastici, artiști fotografi şi jurnalişti, a vizitat sediul Parlamentului European din Bruxelles, la invitația europarlamentarului arădean Iosif Matula.

Cu această ocazie, arădenii au aflat o serie de amănunte despre activitatea europarlamentarilor, dar şi despre modul în care se iau deciziile în Parlamentul European. Informaţiile despre Parlamentul European au fost oferite de Mariana Cosac, reprezentantul României la Direcţia Generală de Comunicare a PE, dar şi de Iosif Matula.

Despre Parlamentul European

Prezentarea făcută de Mariana Cosac a început cu date generale despre Parlamentul European, singurul organ al Uniunii Europene ales în mod direct.

Deputații din Parlamentul European provin din circa 160 de partide politice diferite, în care aceștia sunt membri în țările lor de origine. Parlamentul European numără în prezent 736 de deputați și are peste 6.200 de funcţionari, dintre care 3.000 sunt traducători, 1.500 sunt asistenţi ai europarlamentarilor. Bugetul anual alocat funcţionării aceste instituţii este de 1,5 miliarde euro.

Sediul central al Parlamentului European este la Strasbourg, unde sunt organizate cele 12 ședințe anuale în plen, câte patru zile fiecare. Comisiile și fracțiunile se mai pot întruni, de asemenea, la Bruxelles, unde, ocazional, au loc și ședințe plenare.

Sediul Secretariatului General se află la Luxemburg.

Parlamentul European are 20 de comisii specializate pe anumite politici. Acestea se reunesc în general la Bruxelles. Membrii comisiilor parlamentare îşi petrec marea majoritate a timpului redactând rapoartele privind legislaţia propusă de Comisia Europeană, dar aceștia pot redacta şi „rapoarte din proprie iniţiativă”, pe teme care se încadrează în sfera prevăzută de competenţe ale comisiei.

Negociere şi compromis, bazele deciziilor în PE

Iosif Matula a spus că pentru ca o propunere legislativă să ajungă să fie votată în plen e nevoie de zeci de ore de negocieri între europarlamentari.

„Pentru a ajunge să fie votată, o propunere legislativă este dezbătută, uneori, şi zile întregi. Aici, practic, totul se realizează prin negociere şi compromis. E vorba despre 27 de state, zeci de partide, peste 700 de eurodeputaţi, mii de păreri, toate trebuie să ajungă la final la un compromis”, a spus Iosif Matula, europarlamentarul cu prezență de 100% la ședințele de vot.

Prezenţa eurodeputaţilor la ședințe este de peste 85 la sută, iar aceştia sunt obligaţi să semneze un registru de prezenţă. În cazul în care au uitat să semneze în registru, dar au fost la serviciu, europarlamentarii trebuie să prezinte dovezi care să ateste prezenţa lor la locul de muncă.

„Fără semnătura din registru ziua de muncă este considerată pierdută. S-a întâmplat ca eurodeputaţii să fie la serviciu, dar să uite să semneze registrul de prezenţă. Chiar şi domnului Matula i s-a întâmplat când a avut vizita unui alt grup de arădeni. Atunci eu i-am semnat o hârtie din care a reieşit că a fost ocupat cu grupul, pentru a nu pierde ziua de muncă”, a menționat Mariana Cosac.

Şedinţe suplimentare şi extraodinare, la Bruxelles

Grupul de arădeni nu a putut vizita sala de plen, folosită pentru organizarea şedinţelor suplimentare şi extraordinare, însă a putut urmări imagini tridimensionale din timpul unei ședințe în care s-au votat unele proiecte.

Sala este formă de amfiteatru, are 850 de locuri pentru eurodeputaţi şi translatori şi 400 de locuri pentru vizitatori. Parlamentul European este singura instituţie din lume în care se utilizează 23 de limbi, în timpul şedinţelor realizându-se 506 combinaţii lingvistice bilaterale.

Iosif Matula, arădeanul care reprezintă România în Parlamentul European, activează în Comisia pentru dezvoltare regională şi este supleant în Comisia parlamentară de cooperare UE-Ucraina şi în Delegaţia de negociere cu Afganistanul. Matula face parte din grupul Partidului Popularilor Europeni, cel mai puternic din PE. Programul de lucru al lui Iosif Matula începe luni, când soseşte la Bruxelles sau la Strasbourg, în funcţie de orarul activităţilor şi se termină vinerea când ajunge, din nou, la Arad.

Turism în clădirile Parlamentului European

Peste 6.000 de români au vizitat, în anul 2012, sediul Parlamentului European din Bruxelles, dintre care 3.000 la invitația europarlamentarilor, ceilalți fiind grupuri formate din studenți, profesori, turiști.

Zilnic, câte un grup de români face turul parlamentului Europeană și sunt informaţi cu privire la activităţile instituției. Pentru turiști, la parterul uneia dintre clădiri a fost amenajat un punct de comercializare a suvenirurilor.

Căni, oglinzi, brichete, brelolocuri, machete în miniatură, pixuri, creioane, tricouri, toate inscripţionate cu însemnele UE şi culorile PE pot fi cumpărate la preţuri cuprinse între 2 şi 20 de euro. De asemenea, mai sunt puse la dispoziţia turiştilor pliante informative, în limba fiecărei ţări reprezentată în Parlamentul European.

text&foto: actualitati-arad.ro

AICI FOTO DIN TIMPUL VIZITEI DE LA BRUXELLES

CITITI SI: VEZI cum a fost promovat Aradul în Parlamentul European

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare