Arădeanul Stefan W. Hell și-a ridicat premiul Nobel

Publicat de actualitati-arad in 10 Dec, 2014 | Parerea ta

stefan hellArădeanul Stefan W. Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2014, și-a ridicat, miercuri, premiul, în cadrul unei ceremonii organizate la Stockholm

Stefan W. Hell, unul dintre cei trei laureați din acest an ai Nobelului pentru chimie, s-a născut în orașul arădean Sântana, la data de 23 decembrie 1962, și este membru de onoare al Academiei Române.

Stefan W. Hell a primit prestigioasa distincţie alături de americanii Eric Betzig şi William E. Moerner pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”, descoperirile celor trei fizicieni contribuind la dezvoltarea microscopului.

Medaliile şi diplomele laureaţilor premiului Nobel au fost înmânate de Regele Carl XVI Gustaf al Suediei.

Ceremonia a fost însoţită de un mic concert oferit de Orchestra Filarmonică Regală din Stockholm şi soprana Elin Rombo, cu lucrări de Poulenc, Bernstein, Bizet.

Stefan W. Hell este director al Institutului de Chimie Biofizică „Max Planck”, din Göttingen, (Germania), Departamentul de Nanobiofotonică din cadrul Centrului German de Cercetare a Cancerului (DKFZ), Şef Divizia de Nanoscopie Optică, profesor asociat la Facultatea de Fizică, Universitatea din Heidelberg şi profesor onorific la Facultatea de Fizică, Universitatea din Göttingen (Germania).

În cursul ceremoniei de miercuri au fost decernate Nobelurile pentru fizică și medicină. În total, 9 oameni de știință și-au primit diplomele, medaliile de aur și cecurile de 8 milioane de coroane suedeze, adică echivalentul a 862.000 de euro.

Tot miercuri, la Oslo, a fost decernat și Nobelul pentru pace. Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai a devenit, la 17 ani, cea mai tânără laureată a premiului Nobel.

CITITI SI:

Un arădean a câștigat premiul Nobel pentru Chimie

Stefan Hell: „A fost o uşurare imensă să plec din România“

Distincția județului Arad pentru Stefan Hell și Edward Luttwak

Monografii: Prof. dr. Stefan W. Hell, un sântănean pentru Nobel

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare